x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EGIPT - Românca, eliberată

EGIPT - Românca, eliberată

de Sînziana Stancu    |    23 Sep 2008   •   00:00

O româncă de 34 de ani stabilită în Germania, răpită în Egipt, împreună cu cinci turişti germani, cinci italieni şi opt egipteni, care îi călăuzeau într-o aventură safari a fost eliberată cu tot grupul.



O româncă de 34 de ani stabilită în Germania, răpită în Egipt, împreună cu cinci turişti germani, cinci italieni şi opt egipteni, care îi călăuzeau într-o aventură safari a fost eliberată cu tot grupul.

Cele 19 persoane răpite au fost eliberate şi sunt tefere, a anunţat aseară, la New York, ministrul egiptean de Externe, Ahmed Aboul Gheit, citat de AFP. Gheit a mai spus că cele 19 persoane fuseseră răpite vineri. Existenţa româncei în grupul de turişti răpiţi a fost confirmată prima oară printr-o convorbire telefonică realizată şi difuzată în direct de postul de televiziune Realitatea, de către consulul român în Egipt, Marian Stan. Către seară, MAE român a confirmat că este vorba, într-adevăr, de o turistă de origine română, răpită de grupul de bandiţi. MAE nu a confirmat încă identitatea ei, însă Agerpres scrie că este vorba despre Irina Oana Kalis, medic care face rezidenţiatul în Germania, unde este stabilită de mai mulţi ani. Familia Oanei este însă în România, la Iaşi, de unde provine şi ea.

RĂSCUMPĂRARE IMENSĂ

Atacul a avut loc în sud-vestul Egiptului, în apropiere de Peştera Înotătorilor, o locaţie celebră, cu picturi rupestre, din pustiul Gilf Kebir, cunoscută datorită filmului "Pacientul englez, distins cu un Premiu Oscar. Turiştii şi călăuzele lor – doi ghizi, patru şoferi, un soldat de frontieră şi şeful expediţiei organizate de o agenţie de turism din Cairo, "Aegyptus Intertravel", potrivit presei italiene, au fost luaţi prin surprindere de patru oameni înarmaţi cu cuţite, care au descins lângă corturile pe care tocmai şi le instalaseră în apropierea peşterii. Iniţial, toate autorităţile implicate au transmis că bandiţii cer o răscumpărare de 6 sau 14 milioane de euro, oficialităţile egiptene precizând că nu a fost vorba despre un atac terorist. După câteva ore, postul de televiziune Al Jazeera transmitea informaţia că turiştii au fost eliberaţi şi că răpitorii lor i-au jefuit, dar au renunţat la răscumpărare. Informaţia a fost însă infirmată ieri-seară de către autorităţile egiptene. Ministrul egiptean al Turismului precizase că legătura cu bandiţii se menţine prin intermediul soţiei şefului agenţiei de turism care a organizat expediţia. Răpirea de turişti străini este fără precedent în Egipt, până acum fiind semnalate numai atacuri armate, unele dintre acestea încheindu-se cu victime.

×
Subiecte în articol: observator