După două luni de cercetare a documentelor şi după audierea mai multor persoane, Comisia a decis începerea urmăririi penale a Elenei Udrea deoarece a încălcat articolul 111 din Constituţie şi unele prevederi din legea răspunderii ministeriale. Deputaţii PSD au depus la Parchet şi două plângeri penale: una împotriva ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, care a dispus retragerea de la comisie a unui document trimis de minister, şi alta în care se cere începerea urmăririi penale a celor care au efectuat interceptările ilegale de la comisie. Comisia cerea revocarea din funcţie a ministrului Elena Udrea şi a preşedintelui ANRMAP, Cristina Trăilă. De asemenea, Comisia parlamentară propunea sesizarea Curţii de Conturi a României pentru verificarea execuţiei bugetare a Ministerului Turismului; verificarea legalităţii cheltuirii banilor publici pentru toate contractele care au făcut obiectul cercetării din prezentul raport, precum şi legalitatea cofinanţării unor investiţii în infrastructura turistică, explica Ludovic Orban, preşedintele Comisiei de Anchetă.
Comisia cerea sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru sancţionarea celor vinovaţi în derularea contractului încheiat între MT şi SC Eurofilm ART pentru concertul cu Goran Bregovic şi sesizarea BNR pentru cercetarea legalităţii rescadenţării creditului pe care Udrea l-a luat de la BRD Société Générale.
Anchete şi dosare penale
Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat pentru anchetarea infracţiunii de "uzurpare de calităţi oficiale" de persoanele care au semnat în locul Elenei Udrea, pentru cercetarea infracţiunii de "deturnare de fonduri" săvârşită de angajaţi din minister cu ocazia realizării execuţiei bugetare la MT şi pentru cercetarea deturnării de fonduri şi abuzului în serviciu contra intereselor publice cu ocazia derulării procedurilor de achiziţii pentru Programul Paşte în Bucovina. Comisia cerea urmărirea penală a Elenei Udrea şi pentru instigare şi săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, conflict de interese, neglijenţă în serviciu.
A scăpat nepedepsită
Nimeni nu i-a făcut nimic Elenei Udrea. Drept “sancţiune”, Udrea a primit NUP (neînceperea urmăririi penale), dândui-se un minister cu mai mulţi bani de risipit, respectiv Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care avea de implementat proiecte în valoare de 4,4 miliarde de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. NUP-ul Elenei Udrea a zăcut în sertarele Camerei Deputaţilor o lună şi jumătate, timp suficient ca să expire termenul de 20 zile în care putea fi contestat. Raportul procurorului Gabriela Zlata, prin care fostul ministru al Turismului este absolvit de toate acuzele aduse de Comisia Parlamentară de anchetă, a fost înregistrat la Parlament la 21 decembrie 2009, dar membrii conducerii Camerei Deputaţilor au aflat oficial despre el abia la 3 februarie 2010. Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a declarat în data de 3 februarie 2010 că soluţia în cazul Elena Udrea nu a fost contestată de nimeni. "Orice persoană interesată, care considera că această soluţie este nelegală, se putea adresa în termen de 20 de zile instanţei de judecată", spunea atunci Codruţa Kovesi.
Roberta Anastase a dat din colţ în colţ când a fost întrebată de ce decizia procurorului nu a fost comunicată oficial Comisiei parlamentare de anchetă. "Eu l-am trimis secretarului general al Camerei Deputaţilor, care l-a înscris imediat pe ordinea de zi a Biroului Permanent. Mai multe nu pot să vă spun. La mine nu a stat nici o oră, ci l-am trimis pentru a fi înscris instantaneu pe ordinea de zi", ne-a declarat Anastase.
Orban: Întârzierea are iz penal
Ludovic Orban spunea că decizia procurorului este "o batjocură" şi că publicarea lui oficială cu o întârziere de o lună şi jumătate are "iz penal". "Scopul întârzierii este acela de a se scurge perioada de atacare a deciziei", ne-a declarat Ludovic Orban, care a mai precizat că Parchetul General s-a grăbit să se autosesizeze, fără să îi fie trimis raportul Comisiei de anchetă, dând astfel un "NUP anticipat".
În loc de epilog
În aprilie 2010, Curtea de Conturi şi de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) au confirmat dezvăluirile făcute de Jurnalul Naţional cu privire la activitatea ilegală a Elenei Udrea la Ministerul Turismului. “Încheierea şi derularea contractelor semnate de Ministerul Turismului pe parcursul anului 2009 s-au făcut cu numeroase nereguli şi abateri de la legislaţie”, se menţiona în raportul Curţii de Conturi. În raport se arată că echipa Curţii de Conturi nu a constatat fapte penale, ci multe nereguli în derularea contractelor, sancţionate deja de ANRMAP cu amendă sau avertisment. Raportul a fost distribuit parlamentarilor, Camera Deputaţilor nemaiputând decât să ia la cunoştinţă de existenţa lui, întrucât Parchetul a decis deja neînceperea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea.