x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elevi şi profesori, audiaţi la DNA Cluj în dosarul "mită la bac"

Elevi şi profesori, audiaţi la DNA Cluj în dosarul "mită la bac"

de Veronica Micu    |    16 Iul 2008   •   00:00
Elevi şi profesori, audiaţi la DNA Cluj în dosarul "mită la bac"

10:30 • Mai mulţi elevi şi profesori implicaţi în examenul de bacalaureat susţinut la Grupul Şcolar de Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei urmează să fie audiaţi, astăzi, la DNA Cluj, în dosarul "mită la bac".

Mai mulţi elevi şi profesori implicaţi în examenul de bacalaureat susţinut la Grupul Şcolar de Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei urmează să fie audiaţi, astăzi, la DNA Cluj, în dosarul "mită la bac".

ARESTĂRI. Curtea de Apel Cluj a decis, ieri, ca eleva Ileana Botici să fie arestată pentru 29 de zile, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, iar directorul liceului din Sighet, Meda Leordean, arestat, joi, în dosarul fraudării examenului de bacalaureat, să rămînă în arest. Avocatul Medei Leordean, Veronica Gavriş-Todincă a declarat, după pronunţarea sentinţei, că locul celor două nu este în arest, că nu este o măsură legală şi că cele două sunt date ca exemplu pentru "eficienţa parchetelor din Romînia".
"Arestarea celor două reprezintă, de asemenea, şi o intimidare pentru ceilalţi elevi şi profesori care urmează să fie audiaţi zilele următoare de DNA Cluj", a spus Gavriş-Todincă. Directorul liceului particular din Sighetu Marmaţiei, Meda Leordean, arestată, joia trecută, în dosarul fraudării bacalaureatului, a cerut, ieri, la Curtea de Apel Cluj, care a judecat recursul la măsura arestării preventive, să fie cercetată în stare de libertate. Meda Leordean şi-a recunoscut fapta în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj, dar a susţinut că a fost constrînsă de comisia de bacalaureat să adune bani de la elevi.

ANCHETĂ. Avocatul acesteia a susţinut că Leordean nu a mai putut mînca nimic de joi şi a solicitat ajutorul unui medic, dar nu i s-a acordat.La rîndul lor, procurorii DNA au solicitat respingerea recursului, susţinînd că există la dosar înregistrări ale unor convorbiri telefonice între Meda Leordean şi femeia care a adunat banii, Ileana Botici, şi, de asemenea, există înregistrări video din timpul examenului de bacalaureat. Procurorii DNA au susţinut că Leordean i-a determinat pe profesori să rezolve lucrările elevilor şi împreună cu eleva s-a asociat pentru comiterea acestor ilegalităţi, astfel că au cerut arestarea elevei Ileana Botici. În acest dosar sunt implicaţi 120 de elevi şi aproximativ 50 de profesori, existînd zece CD-uri cu transcrieri ale unor convorbiri telefonice şi înregistrări video din timpul examenului. Veronica Gavriş-Todincă, avocatul Medei Leordean, a declarat, miercurea trecută, că de la locuinţa clientei sale au fost ridicate, în urma unei percheziţii, sumele de 70.000 de lei şi 1.750 de euro, bani despre care există suspiciuni că ar fi fost plătiţi de candidaţii la examenul de bacalaureat. Procurorii DNA au instituit sechestru asupra acestor sume. Procurorii din cadrul Serviciul Teritorial Anticorupţie Cluj au iniţiat o anchetă privind eventuale fapte de corupţie care ar putea avea ca efect fraudarea examenului de bacalaureat la o unitate de învăţămînt din municipiul Sighetu-Marmaţiei, judeţul Maramureş, a informat, lunea trecută, DNA. Procurorii DNA Cluj au făcut percheziţii, sîmbăta trecută, atît la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, cît şi la locuinţele celor patru. Aceştia se aflau în atenţia anchetatorilor de mai mult timp, în baza unor informaţii că ar fi luat bani de la candidaţii la bacalaureat, au precizat sursele citate.
Potrivit inspectorului şcolar adjunct al ISJ Maramureş, Mariana Pop, care a fost şi preşedinte al Comisiei de Bacalaureat din judeţ, din comisia de examinare la bacalaureat de la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii Sighetu Marmaţiei au facut parte conferenţiar dr. Virgil Ispas, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, vicepreşedinţi au fost Călin Micu - director la Liceul Teoretic "Petru Rareş" din Tîrgu Lăpuş şi Ildiko Bereş - director la Liceul Maghiar "Leowey Klara" din Sighetu Marmaţiei şi, totodată, consilier judeţean din partea UDMR, iar secretar a fost Cornelia Hotea, profesor informatician.

×