x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elevii se încaieră, paznicii se uită

Elevii se încaieră, paznicii se uită

de Mara Raducanu    |    Diana Scarlat    |    21 Sep 2010   •   00:00

Intervenţia în afara şcolii nu intră în fişa postului.



Deşi din statisticile Poliţiei numărul cazurilor de violenţă în şcoli a scăzut în ultima perioadă (259 de cazuri înregistrate pe anul  2009, iar pe primele opt luni din 2010, 120 de astfel de incidente), violenţa în şcoli şi în perimetrul din jurul  instituţiilor şcolare rămâne o problemă ce pare de nerezolvat.

S-a discutat de zeci de ori despre această problemă... Fără leac însă! Ce dacă se mai duce şi elevul  cu un cuţit ceva pe la el? Sau cu o bâtă? Sau, în varianta mai modernă, cu un pistol cu bile? Cine să-i interzică?!

Caz concret: luni, în jurul orei 12:40, la aproximativ 50 de metri de Grupul Şcolar Mecanica Fină din Capitală. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan a declarat că totul a început când  unul din elevii unităţii şcolare a fost vizitat de un prieten de la alt liceu.

În timp ce aceştia vorbeau, un alt adolescent, în vârstă de 15 ani, elev la Grupul Şcolar Mecanica Fină a venit spre cei doi şi l-a acostat pe vizitator. Cei doi tineri s-au urcat într-un taxi încercând să scape de agresor şi au vrut să plece, însă adolescentul s-a dus la şofer şi i-a spus că-i taie roţile dacă pleacă de pe loc.

Elevul vizitator şi-a chemat tatăl, care a venit pe un scuter la liceu în câteva minute, iar agresorul şi-a chemat şi el rudele. Şi, uite-aşa, fără ca nimeni să intervină s-a "pus" de-o bătaie! Consecinţele? ¬ Unul dintre adolescenţi a fost înţepat cu cuţitul în fese, altul în picior, iar tatăl copilului agresat în maxilar. Cei trei au fost duşi la spital, dar nu au fost internaţi, neavând răni grave.

La faţa locului au intervenit Poliţia Capitalei şi echipaje ale SPIR. Atât Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), cât şi conducerea Grupului Şcolar Mecanică Fină, susţin că ar fi fost imposibilă o intervenţie a angajaţilor unităţii de învăţământ în conflictul dintre elevi.

"Ştiu că directorul liceului a văzut scena şi a sunat la 112. Totul s-a întâmplat la aproximativ 50 de metri de gardul liceului, dar vor exista sancţiuni severe, cazul fiind foarte grav, pentru că regulamentul de ordine interioară prevede ca elevii să aibă o ţinută corespunzătoare şi în afara unităţilor de învăţământ, iar elevul avea o armă albă în dotare", a declarat, pentru Jurnalul Naţional, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu, care a adăugat că deocamdată se aşteaptă să se pronunţe Poliţia în anchetarea acestui caz.

Conducerea şcolii susţine că paznicii nu au permisiunea să intervină într-un astfel de conflict în afara instituţiei. "Pe stradă? La 50 de metri de gardul instituţiei? Cum să intervină în afara instituţiei un paznic, să-şi părăsească postul? Noi avem paznicii noştri, nu bodiguarzi", ne-a explicat directoarea Grupului Şcolar, Anca Mircescu. Conducerea Grupului Şcolar Mecanică Fină din Capitală a dispus o anchetă internă privind incidentul de luni, iar poliţiştii  fac cercetări pentru port ilegal de armă albă, loviri şi alte violenţe şi ultraj contra bunelor moravuri.

×
Subiecte în articol: observator