x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eliberarea interlopului Ţâţă nu e o gafă a poliţiştilor, ci o infracţiune gravă!

Eliberarea interlopului Ţâţă nu e o gafă a poliţiştilor, ci o infracţiune gravă!

de Adriana Oprea-Popescu    |    03 Iul 2014   •   16:15
Eliberarea interlopului Ţâţă nu e o gafă a poliţiştilor, ci o infracţiune gravă!

Eliberarea interlopului Marin Botez Adrian, zis, Ţâţă, imediat după el ce fusese condamnat definitiv la 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor, nu e o gafă pardonabilă. E un film cu proşti, din serialul „Cooperativa Munca în Zadar”. Nişte procurori şi poliţişti au muncit ca să-l trimită în judecată. Nişte judecători au trudit ca să-l condamne. Alţi poliţişti s-au chinuit să-l prindă pe fugar. Iar într-o seară de luni, în loc să-l pună pe cursa spre penitenciar, nişte colegi de-ai lor i-au dat drumul lui Ţâţă pe străzile Bucureştiului... 

14 Februarie 2011. Gruparea coordonată de Marin Botez Adrian, zis Ţâţă, l-a bătut cu bâtele pe Puiu Mironescu, în zona barierei CFR de la Lilieci, Bacău. Conform rechizitoriului, interlopii conduşi de Ţâţă au vrut să-l lichideze pe Mironescu. L-au urmărit pe acesta în timp ce se deplasa cu maşina şi, după ce l-au blocat cu un alt autoturism în zona barierei de cale ferată, l-au atacat cu bâtele de baseball. „Locotenenţii” lui Botez (Păvălucă Claudiu, Constantin Manea, Dorin Păvălucă, Cătălin Bogdan Rusu, Constantin Cătălin Crăciun, Vasile Stoleru, Vlăduţ Romeo Zîmbrean Sbranca) au fost arestaţi. Ţâţă a reuşit să fugă şi a fost dat în urmărire. În septembrie 2011, el a fost trimis în judecată, în lipsă, alături de membrii grupării interlope pe care o conducea, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de omor deosebit de grav şi distrugere.

13 Septembrie 2013. Curtea de Apel Bacău i-a condamnat pe membrii grupării Ţâţă la pedepse cuprinse între 9 şi 12 ani de închisoare. Conform Hotărârii 148/2013, instanţa „sporeşte pedeapsa principală rezultantă de 10 ani închisoare aplicată inculpatului Marin Botez Adrian cu 2 ani închisoare. Pedeapsă de executat pentru inculpatul Marin Botez Adrian: 12 (doisprezece) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art. 64 lit.a teza a-II-a, lit. b C.p. pe o durată de 5 (cinci) ani”.

Ţâţă a fost condamnat în lipsă, nefiind încă găsit de poliţişti. Abia la 20 mai 2014, el a fost prins într-un bar din Bucureşti, în urma unei acţiuni coordonate de poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi SIAS. 

17 iunie 2014. Ultimul termen din recursul prin care interlopii au atacat decizia Curţii de Apel Bacău. În sala de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, oamenii stau încremeniţi. Ascultăm. Avocaţii clanului Ţâţă din Piatra Neamţ au cerut audierea înregistrării care suprinde bătaia încasată, în februarie 2011, de Puiu Mironescu. Motivul? Transcrierea e greşită, bătăuşii n-au spus „ăsta nu scapă”, ci „fereşte-i capu'”. De unde rezultă, susţin avocaţii, că nu exista intenţia de a-l ucide în bătaie pe Mironescu. CD-ul a fost scos din cutia cu probe. Se apasă play şi se aude vocea bătutului. Discută cu altcineva, de pe telefonul aflat pe rec, despre o femeie supraponderală şi bolnavă. Plictisitor. Apoi, se aude o buşitură şi vocea lui Mironescu, precipitată: „Ãştia vor să mă omoare”. Se aud bufnituri, ţipete şi vocea interlocutorului, care-l strigă pe Mironescu pe nume. În fundal, vocile bătăuşilor, îndemnându-se unul pe altul. {i lătratul anemic şi îndepartat al unui câine. Apoi linişte. În sala de judecată nu mai respiră nimeni. O avocată şi-a acoperit urechile cu palmele. E un sentiment apăsător, ca şi când ai fi devenit, fără să vrei, martor la un eveniment din trecut. În stânga sălii, în boxa acuzaţilor, arestaţii din clanul Ţâţă stau relaxaţi pe scaune. Niciunul nu priveşte în jos. N-au nicio tresarire şi nicio apăsare. Aceasta este diferenţa, măsurată în trăiri, dintre martori şi autori.
În şirul indian al scaunelor din boxă, Ţâţă stă în frunte. E cel mai aproape de instanţă. Ca un adevărat şef, deşi neagă, atunci când le vorbeşte judecătorilor, că ar fi comandat vreodată ceva sau pe cineva. În ultimul său cuvânt, are o răbufnire: „8 ani, 10 ani, 12 ani?!” Atât ceruse procurorul de şedinţă, ca pedeapsă pentrru membrii clanului. „Daţi-mi 50 de ani!”, spune Ţâţă, ironic. „Pentru ce? Ãştia (n.r. – procurorii, adică) au fumat canabis!". 

Când e scos în cătuşe din sala de judecată, încă mai comentează, „...să le dau somn”. O face demonstrativ, e important ca ceilalţi colegi de dubă să-i simtă şi să-i aprecieze tupeul. 

30 iunie 2014. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul în acest dosar. Redăm integral minuta deciziei, pentru a demonstra că textul nu poate fi nicidecum interpretabil. Acestă minută a fost comunicată de ÎCCJ, într-un document oficial, şi Poliţiei Capitalei:

„I. Ia act de retragerea recursurilor declarate de părţile civile Mironescu Ioan Dumitru şi Manea Alexandra Maria împotriva deciziei penale nr. 148 din 13 septembrie 2013 a Curţii de Apel Bacău – Secţia Penală, Cauze Minori şi Familie. Obligă pe fiecare recurent - parte civilă la plata către stat a câte 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. 

II. Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău şi de inculpaţii Păvălucă Claudiu Laurenţiu, Rusu Cătălin Bogdan, Manea Constantin, Zîmbrean Sbranca Vlăduţ Romeo, Stoleru Vasile, Păvălucă Valentin Dorin, Crăciun Constantin Cătălin şi Marin Botez Adrian, împotriva deciziei penale nr. 148 din 13 septembrie 2013 a Curţii de Apel Bacău – Secţia Penală, Cauze Minori şi Familie. 

Deduce din pedeapsă durata măsurilor preventive privative de libertate, astfel: pentru inculpatul Păvălucă Claudiu Laurenţiu de la 15 februarie 2011 la 30 iunie 2014, pentru Rusu Cătălin Bogdan din 5 mai 2011 şi de la 13 mai 2011 la 30 iunie 2014, pentru Manea Constantin din 5 mai 2011 şi de la 9 mai 2011 la 30 iunie 2014, pentru Zîmbrean Sbranca Vlăduţ Romeo din 5 mai 2011 şi de la 9 mai 2011 la 30 iunie 2014, pentru Stoleru Vasile de la 24 august 2011 la 30 iunie 2014, pentru Păvălucă Valentin Dorin de la 23 septembrie 2011 la 30 iunie 2014, pentru Crăciun Constantin Cătălin de la 23 septembrie 2011 la 30 iunie 2014 şi pentru Marin Botez Adrian de la 20 mai 2014 la 30 iunie 2014.

Obligă recurenţii inculpaţi la plata sumei de câte 1000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 500 lei, reprezentând onorariul apărătorilor desemnaţi din oficiu, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în sedinţă publică, azi, 30 iunie 2014.

30 iunie 2014, câteva ore mai târziu. Adrian Marin Botez, zis Ţâţă, a fost eliberat din arestul Poliţiei Capitalei. Deşi instanţa, aşa cum reiese şi de mai sus, menţinuse condamnarea lui la 12 ani de închisoare, decizia fiind definitivă. 

3 iulie 2014. Informaţia eliberării apare în mass-media, cu precizarea că ar fi vorba de o greşeală de interpretare. „O ipoteză este că gafa s-ar fi produs pentru că instanţa a redactat greşit actul pe care l-a trimis la arestul Poliţiei Capitalei. O altă variantă ar putea fi că poliţiştii de la arest au interpretat greşit documentul trimis de instanţă.” 

Conducerea Poliţiei Capitalei a dispus efectuarea de verificări interne, „în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a realizat punerea în libertate a unui bărbat aflat în stare de arest preventiv. Totodată, la data de 1 iulie a.c., Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către 3 poliţişti, pe linie de reţinere şi arestare preventivă”.

Iar Ţâţă a fost dat, din nou, în urmărire... 

Citiţi:
Minuta deciziei Curţii de Apel Bacău - document PDF
Minuta deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - document PDF

×