x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elicoptere la sol, după accidentul din Moldova

Elicoptere la sol, după accidentul din Moldova

03 Iun 2016   •   10:03
Elicoptere la sol, după accidentul din Moldova
Sursa foto: Razvan Racasanu

Un elicopter SMURD care aparţinea Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă Iaşi s-a prăbuşit, ieri, în timpul unei misiuni efectuate în Republica Moldova, în urma accidentului pierzându-şi viaţa toate cele patru persoane aflate la bord. Este vorba de un medic, un asistent, de pilot şi copilot. Aeronava nu avea niciun pacient la bord în momentul accidentului.

Potrivit primelor informaţii, cea mai plauzibilă cauză a prăbuşirii a fost vremea nefavorabilă. Zona în care zbura elicopterul se afla sub cod galben de ploi, martorii afirmând că, înainte de accident, elicopterul zbura la o altitudine foarte mică. Echipajul românesc era detaşat pentru misiuni în Republica Moldova în baza unui acord transfrontalier semnat în 2014.

Elicopterul transportase deja o pacientă de 85 de ani la Chişinău, prăbuşirea având loc în timp ce echipajul se pregătea să ridice un alt pacient în cea de-a doua misiune a zilei.

În urma accidentului, Ministerul Afacerilor Interne a decis să consemneze la sol toate aeronavele EC 135, acelaşi tip ca elicopterul prăbuşit. Aeronava fusese achiziţionată în 2014, efectuând 19 operaţiuni de transport pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Până ieri, alte şase aeronave ale SMURD fuseseră implicate în accidente. Cel mai recent fusese cazul din decembrie 2014, când un elicopter tot de tip EC 135 s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, accidentul soldându-se cu patru decese

×