x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elisabeta Lipă, la 49 de ani: "Parcă mai ieri eram în barcă, la olimpiadă, parcă ieri ieșeam campioană olimpică. Şi totuși au trecut atâția ani"

Elisabeta Lipă, la 49 de ani: "Parcă mai ieri eram în barcă, la olimpiadă, parcă ieri ieșeam campioană olimpică. Şi totuși au trecut atâția ani"

26 Oct 2013   •   17:02
Elisabeta Lipă, la 49 de ani: "Parcă mai ieri eram în barcă, la olimpiadă, parcă ieri ieșeam campioană olimpică. Şi totuși au trecut atâția ani"

Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, a declarat pentru Agerpres, cu prilejul celei de-a 49-a aniversări, că regretă trecerea timpului și a momentelor în care concura și obținea medalii de aur la olimpiade, scrie Agerpres.

 ''Nu mă sperie că mă apropii de 50 ani, pentru că oricum nu-mi simt vârsta, nu vreau să mă uit în buletin să văd câți ani am. Îmi pun în schimb întrebarea. Când au trecut? Parcă mai ieri eram în barcă, parcă ieri eram la olimpiadă, parcă ieri ieșeam campioană olimpică și totuși au trecut atâția ani. Îmi doresc să am prieteni lângă mine să sărbătorim, nu neapărat ziua mea, ci un prilej să ne revedem, și în rest eu și familia să fim sănătoși. Vreau să fiu sănătoasă, să fiu alături de sport și în sport mulți ani de acum încolo'', a declarat Elisabeta Lipă, președintele CS Dinamo și președintele FR de Canotaj.

Lipă a precizat că își va petrece ziua onomastică alături de familie și prieteni, un rar prilej de a se strânge împreună:''Eu îmi doresc să sărbătoresc în liniște, dar ca de fiecare dată voi sărbători alături de mulți fini, fine, prieteni, că așa e frumos. Având în vedere că în ultima perioadă timpul e atât de scurt și niciodată nu ne ajunge, măcar în zilele noastre de naștere onomastice putem să ne vedem''.

Cvintupla campioană olimpică își dorește ca generația actuală să înțeleagă că fără sacrificii nu poți ajunge la mari rezultate:''Pe plan profesional îmi doresc în primul rând ca sportul să fie altfel decât întreaga noastră societate, îmi doresc să avem parte de performanțele pe care le-am făcut eu și generația mea și sunt performanțe frumoase. Îmi doresc ca generația actuală să se încline altfel către sport, să realizeze că sportul e un mijloc de afirmare de realizare ca om, altfel decât în alte domenii, să realizeze că sportul nu e ușor, munca e enormă, dar satisfacțiile sunt pe măsură, și că sacrificiile pe care le-am făcut noi să le înțeleagă, să ne înțeleagă, să nu se uite la noi când vorbim de sacrificii de parcă l povestim un film SF și cu siguranță că dacă o să realizeze și o să-și dorească marea performanță, o să vadă că merită să sacrifici să ajungi pe prima treaptă a podiumului''.
x
Președintele Federației Române de Canotaj, Elisabeta Oleniuc Lipă s-a născut la 26 octombrie 1964, în localitatea Siret, județul Suceava.

A început să practice canotajul în 1980, fiind legitimată la Olimpia București, transferându-se apoi la Dinamo.

În activitatea competițională internă a obținut peste 25 de titluri de campioană națională la schif simplu, 2 vâsle, 4 vâsle, 8+1, 4+1 vâsle și rame. Exemplu de ambiție, valoare și longevitate sportivă, a concurat cu mult succes în cei aproape 25 de ani de canotaj, la 13 ediții ale Campionatelor Mondiale și la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice (1984 — 2004), devenind, alături de regretata Lia Manoliu, sportiva cu cele mai multe prezențe la Olimpiadă. Deține un palmares de invidiat, obținând cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice (Los Angeles 1984 — dublu vâsle, Barcelona 1992 — simplu, Atlanta 1996 — 8+1, Sydney 2000 — 8+1, Atena 2004 — 8+1), două de argint (Seul 1988 — dublu vâsle și Barcelona, 1992 — dublu vâsle) și una de bronz (Seul 1988 — 4 vâsle). De asemenea, a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial din 1989, în proba de schif simplu, și alte opt medalii de argint în 1984, 1985, 1986, 1987, 1989, 1991, 1994 și 1996, precum și trei de bronz, în 1882, 1983 și 1994. A fost declarată de Federația Internațională de Canotaj cea mai bună canotoare a secolului XX.

În anul 2000 i-a fost conferit Ordinul Național 'Serviciul credincios' în grad de comandor. A fost distinsă cu Ordinul de merit pentru contribuția la mișcarea olimpică, acordat de ACNO. Este maestră a sportului din 1982 și maestră emerită a sportului din 1995. La 1 decembrie 2004 a fost înaintată la gradul de chestor de poliție (echivalent cu general). Din martie 2009, este președinte al Federației Române de Canotaj și președinte al Clubului Sportiv Dinamo București.

La 9 martie 2013, în cadrul Adunării generale a Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă a fost realeasă, în unanimitate, pentru al doilea mandat în funcția de președintă a acestei organizații, fiind, de altfel, singura candidată la acest post. De asemenea, la 1 martie a fost aleasă vicepreședinte a Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).

×
Subiecte în articol: elisabeta lipa