x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elisabeta Lipă se declară şocată de cazul de dopaj al Mirelei Lavric

Elisabeta Lipă se declară şocată de cazul de dopaj al Mirelei Lavric

13 Apr 2016   •   12:29
Elisabeta Lipă se declară şocată de cazul de dopaj al Mirelei Lavric
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Ministrul Sportului, Elisabeta Lipă, s-a declarat şocată de faptul că atleta Mirela Lavric a fost depistată pozitiv pentru substanţa dopantă meldonium, afirmând că este o pată neagră pentru sportul românesc. Lipă spune că participarea atletei la o competiţia de la Portland, unde a luat o medalie de bronz, a fost o dovadă de inconştienţă în condiţiile în care aceasta ştia că substanţa pe care o luase a fost plasată în lista celor considerate dopante.

 

Potrivit Federaţiei Române de Atletism (FRA), Mirela Lavric, care a câştigat medalia de bronz cu ştafeta României în proba de 4x400 m, la Campionatele Mondiale de atletism indoor de la Portland, luna trecută, a fost depistată pozitiv la substanţa meldonium, plasată de la începutul anului pe lista substanţelor interzise. Potrivit FRA, Mirela Lavric a recunoscut că a folosit meldonium în luna decembrie 2015, la recomandarea medicului sportiv şi cu ştiinţa antrenorului. Elisabeta Lipă spune, însă, că Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a atenţionat din decembrie 2015 toate federaţiile sportive că substanţa va fi considerată dopantă, ceea ce înseamnă că echipa atletei ştia că o expune riscului de a fi depistată. "Sunt de-a dreptul şocată, când am auzit am rămas fără cuvinte. Sunt dezamăgită de comportamentul Mirelei, un sportiv nu face aşa ceva. Ne bucurăm că am luat o medalie la atletism după atâţia ani şi apoi, după nici o lună, se dărâmă totul ca un castel de nisip. Mirela ştia foarte bine repercusiunile gestului ei. O să i se ia medalia, apoi o să fie sancţionată", a declarat Elisabeta Lipă. "Ea este o sportivă care a participat la competiţii internaţionale. Ştia dinainte de faptul că meldoniumul a intrat pe lista substanţelor interzise. ANAD a atenţionat în luna decembrie toate federaţiile de acest lucru. Nu este posibil aşa ceva, e o pată pe obrazul României în anul Jocurilor Olimpice", a adăugat ministrul. Potrivit acesteia, cazul demonstrează o problemă la nivelul echipei sportivei. "Nu înţeleg de ce s-a mai dus, dacă ştia? Aici e problema. Şi mai am o problemă, antrenorul, medicul, nu ştiau ce a luat fata asta? Nu au avut un cuvânt de spus? Cum s-a ajuns la situaţia asta? Bănuiesc că nu a luat de capul ei. E clar că avem o problemă la acest nivel, dacă avem un astfel de caz", a spus Lipă. Lavric şi antrenoarea ei au fost suspendate de Federaţia Română de Atletism până la soluţionarea cazului. O anchetă va investiga cât timp rămâne această substanţă în corpul unui atlet, de la administrare, pentru a se stabili dacă într-adevăr a fost luată înainte de intrarea în vigoare a interdicţiei.

Meldoniumul este o substanţă folosită la tratarea ischemiei, facilitând fluxul sanguin către părţile corpului cu circulaţie deficitară. La sportivi, creşterea fluxului sanguin asigură o capacitate mai mare la efort, motiv pentru care substanţa a fost interzisă. Şi jucătoarea de tenis Maria Şarapova a fost suspendată pentru utilizarea acestei substanţe.

Mirela Lavric riscă între 2 şi 4 ani de suspendare, conform preşedintei Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD)

×
Subiecte în articol: meldonium mirela lavric