Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări Iași a fost în acest weekend capitala românească a creației tehnice școlare. Marele fizician Ștefan Procopiu a fost omagiat printr-un concurs de înaltă ținută în anul Ștefan Procopiu. Aflată sub patronajul Academiei de Științe Tehnice din România și ajunsă la a șaptesprezecea ediție, manifestarea de tradiție a strâns în capitala Moldovei cei mai buni elevi și profesori din învățământul preuniversitar tehnic din toată țara, dar și de peste hotare. Din Mexic (Ciudad Valles) a fost prezentă cu o lucrare profesor Ionelia Carmen Gicovanu. De asemenea, au venit reprezentanți din Cluj-Napoca, București, Curtea de Argeș, Galați, Botoșani, Pașcani, Tg. Frumos, Câmpulung (Argeș), Suceava, Târgu Frumos. Fiecare echipă a prezentat câte o lucrare în cadrul Concursului Național de Referate și Comunicări Științifice pentru |nvățământul Profesional și Tehnic “Ștefan Procopiu”.
Elevi care se “bat” în idei și creații științifice
Profesorii și elevii s-au confruntat în proiecte și idei practice. “Roboții pentru sudare, prezent și viitor”. “Bioetanolul – combustibil ecologic”, “Robotica, pasiunea secolului XXI”, “Motorul Mercedes-Benz 2.01, motorul anului 2014”, “Fizica pe bicicletă”, “Termografia (termoviziunea)”, “Utilizarea roboților industriali”, “Performanțele biocombustibililor pentru automobile”, “Energia eoliană”, “Nanotehnologia – tehnologia fabricației secolului XXI”, “Vehicule aeriene fără pilot”, “Automobilul electric”, “Automobilul secolului XXI”, “Inteligența materialelor” - acestea sunt doar câteva dintre lucrările prezente în concurs. Din comitetul științific au făcut parte nume strălucite din învățământul și cercetarea tehnică românească, între care amintim pe prof. dr. ing. Adrian Dima și prof. dr. ing. Horia Colan. Directorul principalului organizator al evenimentului - Liceului Tehnologic de Mecatronică și Automatizări din Iași, prof. ing. Mihaela Toma, care a făcut parte și din biroul secțiunii Profesori, a subliniat: “Acest concurs reprezintă un cumul de profesionalism, de dăruire, pentru a scoate ce e mai frumos din profesia noastră, aceea de dascăli, și totul se răsfrânge asupra elevilor ce vor fi viitorii reprezentanți în facultăți și care vor duce mai departe misiunea și eforturile făcute în liceu pe linie științifică”.
În anul Procopiu, elevii “trebuie să fie mulțumiți că au asemenea profesori”
Academicianul Adrian Dima a subliniat cu această ocazie importanța învățământului tehnic românesc: “Este nevoie în continuare de ingineri, este nevoie în continuare de învățământ tehnic în România. A fost o greșeală când s-a spus în anii ’90 că industria românească este un morman de fiare vechi…La un târg actual de joburi de la București sunt 1500 de cereri pentru posturi de ingineri. S-ar părea că industria românească a început să-și revină. Să arătăm că suntem ingineri și nu posesori de diplomă. Apreciez elevii și cadrele didactice care au depus o muncă neplătită pentru a îndruma acești tineri. Trebuie să fiți mulțumiți că aveți asemenea profesori care lucrează în afara clasei”. La rândul său, conf. dr. ing. Cristel Știrbu a scos în evidență un fapt inedit: “Anul acesta Politehnica nu poate asigura numărul de ingineri care sunt solicitați de către firmele românești și străine, care îi recrutează încă din anul al doilea”.
IIdeea concursului aparține directorului adjunct al liceului, ing. Alexandru Mihai
“Ne aflăm la a 17-a ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice pentru |nvățământul Tehnic preuniversitar în domeniul tehnic și a cincea ediție la nivel național. Reprezintă momentul din an în care toți colegii noștri din învățământul tehnic și elevii din aceste licee își găsesc prilejuri și modalitatea de a-și exprima interesul pentru cercetare, pentru creație, pentru căutare. Practic, acum 17 ani această manifetare a debutat sub ideea doamnei profesor Claudia Tănase, acum inspector școlar adjunct, și a mea. S-a desfășurat în toți acești ani în organizarea noastră. Am sesizat un loc gol, elevii din învățământul tehnic nu-și aveau un loc al lor în care să-și expună creațiile și în care să se bucure pentru ceea ce realizează în timpul unui an într-un cadru festiv și benefic. Avem participare din străinătate, suntem la a cincea ediție de când una dintre profesoarele de la o școală din Mexic este prezentă, avem participare națională din multe licee din țară care au trimis lucrări la această sesiune. Proiectele sunt de nivel adecvat vârstei, dar oricum sunt lucrări interesante, cu idei interesante și care vor trebui dezvoltate în viitor de către acești elevi”, a spus dr. ing. Mihai Alexandru, director adjunct al Liceului Tehnologic de Mecatronică și Automatizări Iași. Manifestarea de înalt nivel științific, ce a adunat la Iași crema creației științifice școlare românești, a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Inspectoratului Școlar Județean Iași, în special prin inspector general prof. dr. Camelia Gavrilă și dr. ing. Claudia Tănase, inspector școlar de specialitate. Trebuie să amintim aici și pe o parte dintre inimoșii dascăli de la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, care au făcut posibil evenimentul: director - prof. ing. Mihaela Toma, director adjunct - dr. ing. Mihai Alexandru, prof. Doina Hîncu, prof. Mirela Roxana Simon, prof. Liliana Pipa, prof. Liliana Ciobanu, prof. Cezar Humelnicu.