Elodia Ghinescu “a fost dată în urmărire internaţională, fiind căutată timp de 5 ani de reţeaua Interpol, care cuprinde forțele de poliție din 190 de state”, se arată în Referatul prin care procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Cristian Cioacă.
În documentul citat, anchetatorii detaliază pe larg argumentele şi probele în baza cărora au ceru arestarea. Redăm în continuare câteva dintre acestea, Referatul putând fi citit în formă integrală în ataşament:
* “Din adresa Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.…../2012 rezultă că victima avea deschise conturi în reţeaua … şi în reţeaua …. Corespondenţa cu băncile menţionate confirmă că victima nu şi-a mai accesat conturile după data dispariţiei.
Menţionăm că o plecare voluntară a victimei ar fi fost imposibilă în condiţiile în care nu şi-a asigurat nicio posibilitate de subzistenţă. În acest sens subliniem că: actul de identitate al victimei a fost găsit la domiciliul acesteia; conturile bancare, după cum s-a arătat, nu au fost accesate; din datele de anchetă nu rezultă că victima ar fi avut alte surse de bani care să-i asigure subzistenţa; susţinerea inculpatului potrivit căreia victima ar fi plecat cu bijuteriile şi cu banii este infirmată de găsirea sumei de 1800 lei într-una din poşetele victimei la domiciliu, şi de identificarea la 08.10.2007, într-o râpă situată la 4,6 Km de Poiana Braşov, a săculeţului în care victima îşi ţinea bijuteriile din aur, alături de mai multe obiecte pe care a fost identificat sângele acesteia;
* Faptul că din 30 august 2007 telefoanele mobile ale victimei au fost închise, nemaiputând fi apelate, contrar obiceiului acesteia. Potrivit declaraţiilor martorilor, victima nu îşi închidea niciodată telefoanele, iar în perioadele în care nu putea să vorbească la telefon trecea terminalele pe modul silenţios, revenind cu un apel în cel mai scurt timp;
* Faptul că victima nu era în relaţii de duşmănie cu alte persoane, ipoteză care să justifice un scenariu de schimbare radicală a vieţii personale pentru a se ascunde, şi nu avea motive de sinucidere; victima nu avea antecedente medicale sau comportamentale care să facă probabilă o plecare voluntară de la domiciliu.
Singurele relatări care ar susține ipoteza unei plecări voluntare, potrivit cărora victima ar fi fost văzută în viață în luna septembrie 2007, au apărut la postul de televiziune …., în perioada realizării serialului privind dispariția victimei, unde numiții M. R. și D. A. și au intrat în direct. Verificările efectuate nu au confirmat existența persoanei având numele M. R., cu reședința și vârsta aproximativă a persoanei care a intrat în direct la emisiunea TV. În plus, percepția martorilor era, fără îndoială, influențată de dorința de a lua parte în orice fel la ”cazul E”, pe fondul mediatizării excesive a acestuia;
* Pierderea de către victimă a unei cantităţi importante de sânge - după cum rezultă din planşele foto întocmite cu ocazia cercetărilor la faţa locului efectuate în apartamentul conjugal, coroborate cu examinările criminalistice ale autoturismului …., precum şi cu concluziile rapoartelor de constatare tehnico-ştiinţifică biocriminalistică – care ridică semne de întrebare asupra posibilităţii ca aceasta să fi rămas în viaţă. Facem trimitere îndeosebi la pata de sânge descoperită sub podeaua din lemn a dormitorului matrimonial, situată la îmbinarea pardoselii din beton cu peretele, care are o lungime de peste 50 de centimetri”.