x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Emilian Eva - fost şef al DNA Iaşi, sancţionat de CSM, reclamat de colegi. Cariera dubioasă a procurorului „Telepatia”

Emilian Eva - fost şef al DNA Iaşi, sancţionat de CSM, reclamat de colegi. Cariera dubioasă a procurorului „Telepatia”

de Cristinel C. Popa    |    26 Iun 2015   •   11:08
Emilian Eva - fost şef al DNA Iaşi, sancţionat de CSM, reclamat de colegi. Cariera dubioasă a procurorului „Telepatia”
Sursa foto: Emilian EVA

Emilian Eva este unul dintre cei mai controversaţi procurori ieşeni. Reclamat de propriii colegi pentru numeroase abuzuri în exercitarea funcţiei, dar şi suspectat că a făcut afaceri imobiliare cu interlopi din Iaşi, Eva a renunţat anul trecut la funcţia de la şefia DNA Iaşi şi a cerut transferul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Citeşte şi INTERCEPTĂRI. Cum făcea Emilian Eva trafic cu tablouri: Dacă-ţi iau eu Bălaşa ăla, la cât mi-l dai? Sabin Bălaşa cu expertiză!

Fostul procuror anticorupţie a fost acuzat nu o dată că i-a asigurat protecţie primarului suspendat Gheorghe Nichita, motiv pentru care toate plângerile împotriva edilului înaintate către DNA au rămas fără urmare.

Citeşte şi Procurorul Emilian Eva, pus sub control judiciar

De-a lungul timpului, Eva a ajuns renumit la nivel naţional pentru că a cercetat dosare celebre. Însă, pe lângă ecoul dosarelor instrumentate, Eva a ieşit în evidenţă şi din cauza acuzaţiilor care i s-au adus. Un fost prefect, avocatul Dragomir Tomaşeschi, a susţinut că fostul procuror i-ar fi pus ilegal sub ascultare telefoanele.

Citeşte şi Procurorul Eva Emilian anchetat, azi noapte, la DNA Bucuresti

De asemenea, procurorul a fost acuzat că, prin intermediul unei avocate cu care a avut o relaţie amoroasă, ar fi obţinut la un preţ subevaluat o vilă aparţinând unui afacerist pe care-l cerceta. În urma acuzaţiilor, Emilian Eva a fost cercetat disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii în 2009.

„Amendat” de CSM

Într-un alt scandal, unul dintre colegii lui a reclamat că Eva l-ar fi rugat să-i înmâneze copii după un raport de constatare dintr-un dosar şi i-a cerut detalii din acest dosar în care figura primarul din Dumeşti, cu care Eva avea o relaţie strânsă de prietenie. În acest caz, Eva a fost găsit nevinovat. El a scăpat fără pedeapsă şi în cazul unei alte cercetări disciplinare, din 2012, în care era acuzat de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

Citeşte şi Emilian Eva ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, multe din ele posibil falsuri

Această cercetare a survenit după ce procurorul ieşean Vasili Pretula l-a acuzat pe Eva că a cerut emiterea unor autorizaţii de interceptare a mai multor telefoane, între care şi cel al fiicei lui Pretula, care nu avea nicio legătură cu faptele cercetate de DNA. În final, Eva s-a transferat de la DNA la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi în primăvara 2014.

În noua funcţie de la Parchetul Iași, a intrat în vizorul superiorilor săi. Consiliul Superior al Magistraturii a decis în octombrie 2014 să-l sancţioneze cu 20 la sută din salariu, timp de 5 luni, într-un dosar de trafic de influenţă.

Magistrat şi samsar  - 300.000 €, din tablouri

Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, este cercetat de DNA pentru că s-ar fi transformat în samsar de tablori, unele false, faptă incompatibilă cu calitatea de magistrat. Din noiembrie 2014 şi până acum, Eva ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, în valoare de circa 300.000 de euro - vândute prin case de licitaţii, magazine online sau direct unor persoane interesate.

Conform anchetatorilor, principalul său furnizor a fost un medic de la Spitalul Judeţean „Sfântul Spiridon’’ din Iaşi, iar ca ajutor a avut un nepot. Printre tablourile vândute cu mențiunea „originale/expertizate” se numără lucrări de Ciucurencu, Piliuță, Mutzner, Bălașa și Steriadi.


Claudia CIOFU

Procurorii DNA au făcut ieri percheziţie la vila din cartierul Bucium a lui Emilian Eva. Acesta locuieşte într-o casă cu etaj, care nu figurează, însă, în declaraţia sa de avere. În documentul aferent anului 2013, Eva a trecut un apartament cu o suprafaţă de 107 metri pătraţi, pe care l-ar fi cumpărat în anul 2007.

Numai că procurorul locuiește într-o vilă cu etaj cu o suprafaţă mult mai mare decât cea a apartamentului declarat oficial, locuinţa aflându-se pe strada Teascului nr. 78 din Bucium, nu departe de Plopii fără Soţ. Casa este învecinată cu vila lui Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, acesta fiind fratele procurorului.

Prejudiciu umflat

Unul dintre cele mai controversate dosare instrumentate de procurorul Eva este „ICA”, cel în care magistratul s-a făcut remarcat prin celebra frază, parte din rechizitoriu: „Toţi cei implicaţi (...) au acţionat în interesul Grivco SA din considerente telepatice ori din necunoaştere sau prostie”. Pentru a scoate un prejudiciu uriaş în „Dosarul Telepatia”, DNA a ignorat valoarea activelor ICA din 2003 - data privatizării, care era de doar 3,2 milioane dolari.

Mai exact, în Raportul de expertiză încropit de DNA în 2008 s-a umflat prejudiciul la 60 de milioane euro, prin raportare la prețurile activelor ICA din 2008 - data expertizei şi printr-o formulă de calcul total greşită.

Într-o plângere depusă la DNA, un om de afaceri l-a acuzat pe Emilian Eva că, în timp ce procurorul îl cerceta într-un dosar, avocata Claudia Ciofu („despre care aflasem că este amanta acestuia”) l-a forțat prin amenințări s ă - i vând ă pe sume foarte mici un teren şi o vilă.


Emilian EVA

×