x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Enel pleacă din România. Populaţia nu va fi afectată pentru că tarifele sunt negociate până-n 2018

Enel pleacă din România. Populaţia nu va fi afectată pentru că tarifele sunt negociate până-n 2018

de Daniela Ivan    |    13 Iul 2014   •   18:38
Enel pleacă din România. Populaţia nu va fi afectată pentru că tarifele sunt negociate până-n 2018
Sursa foto: Enel pleacă din România. Populaţia nu va fi afectată de vânzarea activelor deţinute de grupul italian pentru că tarifele sunt negociate până-n 2018

Italienii de la Enel au anunţat că vor să-şi vândă afacerile din România şi Slovacia în cadrul unui plan mai larg de lichidare de active în valoare de 6 miliarde de euro, început în 2013. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro, dar activele din Slovacia şi România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro, circa 6 miliarde dolari, la acest program, a anunţat Enel într-un comunicat.

Ce e de vânzare
Italienii vor să vândă 66% în compania Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, precum şi 100% din acţiunile Enel România SRL.

În cazul României este vorba despre companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

În anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro şi au generat un profit operaţional de 289 milioane de euro. Enel a achiziţionat în perioada 2005-2006, în România, trei companii de distribuţie şi furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv în Bucureşti), Electrica Dobrogea şi Electrica Banat. Totodată, compania deţine şi locul trei pe piaţa producţiei de energie regenerabilă, având în portofoliu mai multe parcuri eoliene în România.

Vânzarea acestor active nu va afecta în nici un fel consumatorii de energie din România pentru că tarifele aferente acestor companii sunt valabile până în 2018, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, pentru Agerpres. „Consumatorii nu vor fi afectaţi negativ de decizia Enel, pentru că tarifele care sunt în funcţiune acum pentru companiile de distribuţie şi furnizare deţinute de Enel vor fi valabile şi pentru noul proprietar“, a arătat Havrileţ. Acesta a mai adăugat că tarifele ar putea eventual să scadă dacă viitorul proprietar are o capacitate de investiţie mai mare şi va aloca mai mulţi bani pentru investiţii.

Contractele asumate trebuie respectate
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare trebuie să fie respectate integral în continuare. „Intenţia noii conduceri a Grupului Enel de a-şi diminua prezenţa în străinătate nu reprezintă o surpriză pentru noi. Din punctul de vedere al statului român, ne propunem ca toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare să fie respectate integral în continuare. În sensul acesta, se derulează toate acţiunile Departamentului pentru Energie“, a precizat Nicolescu.
Enel a precizat că a informat în mod oficial subsidiarele sale din Slovacia şi România, precum şi acţionarii minoritari (companii sau entităţi controlate de stat) despre debutul procesului de vânzare şi a desemnat drept consultanţi financiari BNP Paribas şi Deutsche Bank pentru activele din Slovacia şi Citigroup şi Unicredit pentru activele din România în sprijinul operaţiunilor de vânzare. Pe de altă parte, grupul Enel a fost implicat în mai multe scandaluri în România, cel mai recent l-a avut ca protagonist pe Florin Gugu, unul dintre directorii Enel. Acesta este acuzat că împreună cu Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte ANRE, şi omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru ar fi făcut înţelegeri frauduloase în urma cărora facturile abonaţilor Enel Muntenia erau încărcate.
 

×
Subiecte în articol: enel enel pleaca din Romania