x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicul-erou al luptei împotriva EBOLA s-a INFECTAT cu virusul

Medicul-erou al luptei împotriva EBOLA s-a INFECTAT cu virusul

24 Iul 2014   •   11:05
Medicul-erou al luptei împotriva EBOLA s-a INFECTAT cu virusul
Sursa foto: AHMED JALLANZO/EPA

Medicul care conduce lupta împotriva Ebola în focarul din Sierra Leone (vestul Africii) s-a infectat cu acest virus - informează BBC, citând un anunț al președinției.

Medicul Sheik Umar Khan este considerat un erou naţional, iar în anunțul oficial se spune că ministrul Sănătății a primit vestea "cu lacrimi în ochi". "Voi face orice și tot ce îmi stă în putere pentru a-l salva", a declarat ministrul.

Epidemia dr Ebola a izbucnit în februarie, în Guinea și, conform datelor ONU, a ucis până acum peste 630 de oameni: 310 (din 410 cazuri) în Guinea, 116 (din 196) în Liberia și 206 (din 442) în Sierra Leone. De aceea, este considerată cea mai gravă epidemie de până acum.
Rata mortalității poare urca până la 90% în cazurile de Ebola, pentru care nu există încă niciun vaccin.

Corespondentul BBC în Sierra Leone spune că asistentele medicale de la unul dintre spitalele de stat în care sunt internate persoane infectate au fost luni în grevă japoneză, după ce trei dintre colegele lor au murit, probabil din cauza Ebola.

Conflictul a fost stins rapid, guvernul acceptând imediat condițiile puse de personalul medical: mutarea secției de Ebola din spitalul de stat și puntea ei sub conducerea organizației Medicii Fără Frontiere.

Ebola se transmite prin contactul cu fluidele corporale ale persoanei infectate. Simptomele sunt febră, sângerări și deteriorarea sistemului nervos central. Perioada de incubație este de 21 de zile. Poate ajuta îngrijirea timpurie a bolnavului prin rehidratare, în cazul celor care vomită și au diaree.

"Liliecii de fructe" sunt considerați gazdele naturale ale virusului.

×
Subiecte în articol: ebola sierra leone africa epidemie