x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Epilogul scandalului AC/DC: şpăgarii s-au întors la muncă

Epilogul scandalului AC/DC: şpăgarii s-au întors la muncă

de Mircea Opris    |    12 Mar 2012   •   11:17
Epilogul scandalului AC/DC: şpăgarii s-au întors la muncă

Functionarii CNADNR acuzati ca ar fi cerut spaga staff-ului AC/DC, demisi in urma scandalului, s-au intors la lucru. Curtea de Apel Timisoara a dat castig de cauza celor trei angajati ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale – Agentia de Control si Incasari Nadlac, demisi in urma scandalului spagii AC/DC. Scandalul AC/DC s-a soldat cu demiterea a patru angajati ai CNADNR, insa trei dintre cei patru fosti/actuali angajati au castigat procesele deschise impotriva deciziei de concediere, cheltuielile de judecata fiind trecute pe seama companiei, in urma deciziei date acum de Curtea de Apel Timisoara.

Procesele au fost castigate pe rand, Elisabeta Miutescu a primit o sentinta irevocabila in mai 2011, apoi a urmat Halitchi Kasimir (septembrie 2011), Andreea Vlai fiind ultima care a castigat irevocabil in fata CNADNR, in decembrie.

Pe 2 iunie 2010, un membru din staff-ul celebrei formatii AC/DC a reclamat faptul ca angajati ai CNADR le-au cerut spaga pentru a le permite trecerea spre Ungaria, dupa un concert la Bucuresti.

Angajatii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) de la vama aradeana Nadlac au reusit, din nou, sa provoace un incident international, cerand spaga echipei tehnice care a insotit formatia AC/DC in Romania. Convoiul cu echipament al celebrei trupe a intrat in conflict cu angajatii Companiei de Drumuri, la iesirea din tara. Acestia au cerut pentru verificare rovinietele din perioada de sedere o solicitare, de altfel ilegala, dupa care au mai pretins si o suma de bani pentru a permite accesul in Ungaria. Drumarii de la Vama Nadlac nu sunt la prima abatere de acest fel, in urma cu doi ani, ei aplicand aceeasi metoda pentru convoiul cu iahturi de lux ale seicului Qatarului.

Metoda "Rovinieta"

Controlorii de trafic ai Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara au comis-o din nou. Acestia au cerut spaga pentru a permite trecerea spre Ungaria chiar de la soferii camioanelor din convoiul oficial al trupei AC/DC. Faptul a fost recunoscut oficial chiar de directorul general al CNADNR, Dorina Tiron, care a declarat ca drumarii au cerut rovinieta, care le-a fost aratata, dar apoi angajatii au cerut rovinietele si din timpul sederii in tara, ceea ce nu era legal. Pentru ca nu au avut documentele, controlorii de la Drumuri au cerut o suma de bani. Tiron sustine ca a fost declansata o ancheta interna dupa ce au primit o sesizare de la reprezentantii trupei AC/DC. Ulterior, zece angajati ai Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara care lucreaza in Vama Nadlac si care erau de serviciu in tura in care s-ar fi cerut cate 50 de euro pentru cele 28-29 de masini din convoiul care transporta echipamentul trupei AC/DC vor fi audiati de o comisie de la Bucuresti. 10 angajati DRDP Timisoara au fost audiati in cazul banilor ceruti AC/DC, iar patru dintre ei au fost destituiti.

Reangajati de justitia romana

Ministrul Transporturilor la acea vreme, Radu Berceanu, anunta faptul ca patru angajati ai Agentiei de Control si Incasari Nadlac din cadrul CNADNR au fost concendiati pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu. Si asta dupa ce Corpul de Control din cadrul CNADNR a deschis, in urma scandalului, o ancheta administrativa. Cei patru angajati au fost concediati dupa incheierea controlului deoarece, conform declaratiilor lui Berceanu de la acea vreme, 's-au descoperit o serie de lucruri care nu dovedesc neaparat ca s-a cerut mita, dar nu s-au respectat niste obligatii de serviciu'. Trei din cei patru angajati dati afara – Andreea Vlai, Elisabeta Miutescu si Halitchi Kasimir – au contestat deciziile de concediere. Si au castigat rand pe rand dreptul de a fi reangajati. Prima a fost Elisabeta Miutescu. La sfarsitul lunii mai 2011, Curtea de Apel a dat o hotarare irevocabila in cazul ei. In cazul Elisabetei Miutescu, instanta a obligat CNADNR sa-i plateasca salariile 'indexate, majorate si reactualizate' din perioada iunie 2010 – mai 2011. Curtea de Apel Timisoara a decis sa anuleze Decizia Directorului general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA Bucuresti nr. 311/17.06.2010 si dispune repunerea partilor in situatia anterioara emiterii deciziei de concediere mentionata anterior. Reangajati au fost si Halitchi Kasimir si Andreea Vlai, aceasta din urma fiind nora fostului procuror sef a Sectiei Penale din cadrul parchetului Tribunalului Arad. Andreea Vlai a pierdut in prima instanta procesul impotriva CNADNR, insa aceasta a declarat recurs, iar dosarul ei a fost trimis spre rejudecare. La a doua incercare, la inceputul lui decembrie 2011, Andreea Vlai a castigat procesul. In timp ce lui Halitchi Kasimir, Curtea de Apel Timisoara a dat o sentinta in septembrie anul trecut. Cele doua sentinte ale lui Vlai si Halitchi sunt irevocabile. Atat in cazul lui Halitchi Kasimir, cat si in cazul Andreei Vlai, CNADNR a fost obligata la plata a cate 1.500 de lei cheltuieli de judecata pentru cei doi angajati.

×