x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Episcopul a spalat picioarele studentilor

Episcopul a spalat picioarele studentilor

09 Apr 2004   •   00:00

Credinciosii greco-catolici clujeni au asistat ieri, in Joia Mare, la repetarea unui ritual vechi de 2.000 de ani: obiceiul spalarii picioarelor, care reia in fiecare an scena in care Iisus a spalat picioarele celor 12 apostoli.

Episcopul Eparhial de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu, a spalat picioarele a 12 studenti ai Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai" Cluj-Napoca. Catedrala Greco-Catolica „Schimbarea la Fata" din centrul municipiului s-a dovedit a fi neincapatoare pentru cei veniti sa asiste la acest gest care reinnoieste porunca iubirii totale: sa ne iubim unii pe altii cu o iubire umila, sa fim oricand gata sa ne punem in slujba celuilalt, caci iubirea inseamna slujire.

Prin acest ceremonial se accentueaza faptul ca „preotia inseamna daruire si slujire in slujba lui Dumnezeu si a semenilor". Potrivit organizatorilor, gestul realizat de episcop este si „un indemn de a reexamina atitudinea tuturor sefilor fata de subalterni, in spiritul indemnului Mantuitorului: «Cel ce vrea sa fie mai mare intre voi, sa fie tuturor sluga»". Oficiul s-a realizat dupa un ritual instituit de intemeietorul Bisericii si practicat inca din vremea primelor comunitati apostolice. Credinciosilor li s-a dat ocazia sa retraiasca momentul in care Iisus Hristos a spalat picioarele celor 12 apostoli, in cadrul ultimei cine comune dinaintea mortii Sale pe cruce. „Este un gest tulburator, unicul caz din istorie in care victima spala picioarele calaului (sau vanzatorului sau), o explozie a umilintei si a iubirii totale, ce indeamna la convertire", sustin responsabilii manifestarii.

Oriana Tzelman

×
Subiecte în articol: observator