x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Epurari in Sanatate - Spitale decapitate

Epurari in Sanatate - Spitale decapitate

de Magda Marincovici    |    Andrada Floria    |    12 Dec 2005   •   00:00
Epurari in Sanatate  - Spitale decapitate

Ministrul Sanatatii a demis 15 directori si a revocat 24 de consilii de administratie ale unor spitale.

24 de consilii de administratie si 15 directori de spital sunt revocati, a anuntat ieri ministrul Eugen Nicolaescu.

Astfel, prof. dr. Sorin Oprescu, director la "Elias" si la "Universitar de Urgenta", este revocat de la conducerea ambelor spitale. Eugen Nicolaescu nu a detaliat care sunt motivele destituirii pentru fiecare director in parte, insa acestia vor primi de azi ordinele de demitere, cu motivatia schimbarii din functie.

INTERIMARI. Ministrul a anuntat ca s-au inregistrat nereguli majore si in ceea ce priveste managementul spitalelor. Pana la intrarea in vigoare a noii Legi a spitalelor, vor fi numite conduceri interimare, iar din ianuarie 2006 vor fi organizate concursuri pentru aceste posturi. Ministrul a destituit-o pe Ioana Suran - consilier juridic in MS - , care a efectuat si asistenta juridica pentru Spitalul Universitar din Capitala. Potrivit lui Nicolaescu, la Spitalul Universitar exista sapte directori de clinica de peste 70 de ani, unul dintre ei Emanoil Popescu (78 de ani), desi legea prevede ca varsta maxima este 70 de ani pentru detinerea unor astfel de posturi. In cadrul suspiciunilor penale, cum ar fi abuz in serviciu, fals si uz de fals, vor fi sesizate organele de ancheta.

REACTII. "Ministrul deformeaza si eludeaza adevarul. El vrea sa distraga atentia de la adevaratele probleme ale sistemului sanitar care-l privesc direct pe domnul Nicolaescu: epidemia de rujeola, subfinantarea sistemului", a precizat prof. dr. Sorin Oprescu, in vreme ce profesorul Florian Popa, directorul Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Bucuresti, spune ca schimbarea din functie nu il surprinde, intrucat aceasta este politica promovata de Eugen Nicolaescu. "Echipa de control care a evaluat situatia a recunoscut ca institutul a acumulat datorii, justificate prin numarul mare de internari si, cu certitudine, prin operatiile de transplant efectuate in spital", a precizat directorul Institutului Clinic Fundeni, Dan Tulbure, aflat si el pe lista.

Directorul Spitalului Judetean Arad, Mirandolina Prisca, a recunoscut ca unitatea pe care o conduce are o situatie financiara grea, acumuland datorii de peste 50 de miliarde de lei. Potrivit directorului DSP Dolj, Dan Morosan, controlul la Spitalul Judetean Craiova a scos la iveala o datorie de peste 240 de miliarde de lei, directorul fiind demis.

Directorul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, dr. Catalin Grasa, a respins acuzatiile potrivit carora ar fi obstructionat desfasurarea controlului dispus de MS si a anuntat ca oricum dorea sa demisioneze.
×
Subiecte în articol: observator