x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Erbasu s-a imprumutat cu 500.000 de dolari

Erbasu s-a imprumutat cu 500.000 de dolari

07 Iul 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Banii au fost scosi de la EUROM Bank in nume personal. Omul de afaceri garantase aceste imprumuturi cu toate bunurile sale mobile prezente si viitoare. Ultimul imprumut fusese incheiat cu patru zile inaintea mortii.
In ciuda declaratiilor familiei si avocatilor, Jurnalul National a descoperit ca Erbasu avea urgenta nevoie de lichiditati. Imprumuturile imense pe care le-a facut in ultimele zile de viata ar putea fi cheia mortii omului de afaceri. Pe cine trebuia sa plateasca Erbasu cu atata banet si, mai ales, pentru ce.
LUCIAN MIHAI

Imediat dupa moartea suspecta a lui Mihail Erbasu au circulat cu insistenta zvonuri referitoare la anumite dificultati financiare ale omului de afaceri. S-a incercat chiar ca acestea sa fie puse pe seama relatiei cu Primaria Generala, cu care acesta incheiase cateva contracte pentru implementarea sistemului de contorizare a Capitalei. Primarul general a demontat insa aceasta teorie.

IMPRUMUTURI. Realitatea este ca, atat societatile de constructii ale lui Erbasu, dar si acesta, personal, se confruntau cu probleme financiare. Problemele societatilor sale le vom considera firesti si nu imposibil de rezolvat in conditiile economiei de piata de astazi. Mihail Erbasu a apelat insa la credite si in nume personal. Astfel, in Arhiva de Garantii Reale Mobiliare sunt inscrise doua contracte in vederea obtinerii unor facilitati de creditare din partea EUROM Bank - Sucursala Bucuresti. Prima garantie a fost constituita in baza contractului de credit nr. 118/14.04 2004 pentru o suma de 450.000 de dolari americani. O a doua garantie a fost constituita in baza unui alt contract de credit - nr. 184/15.06.2004 pentru suma de 1,45 miliarde de lei. In ambele situatii, Erbasu a garantat cu "bunurile mobile prezente si viitoare".

LICHIDITATI. Contractul cu EUROM Bank pentru suma de 1,45 miliarde a fost incheiat de Erbasu cu cinci zile inainte de moartea sa. Actul de garantie a fost inscris in aceeasi zi. Contractul de imprumut al sumei de 450.000 de dolari a fost incheiat in luna aprilie. Surse bancare ne-au declarat ca ambele contracte au fost onorate de banca in saptamana dinaintea sinuciderii.

IPOTEZE. Orice om de afaceri important rezolva prin intermediul firmelor pe care le detine problemele financiare ale acestora, conform regulilor economiei de piata.

Cum Mihail Erbasu a apelat la credite bancare in nume personal, este aproape o certitudine faptul ca omul de afaceri avea nevoie urgent de lichiditati, pe care sa nu fie nevoit sa le justifice prin contabilitatea firmelor sale. Daca am fi discutat de cu totul alte sume am fi putut trage concluzia ca, de exemplu, avea nevoie de bani de buzunar. 500.000 de dolari reprezinta insa o suma importanta.

Avea Erbasu datorii personale atat de mari? Fata de cine? Sa fie aceasta suma motivul pentru care Erbasu a scris in primul bilet de adio ca nu mai suporta "umilinta mafiei"? Trebuia Erbasu sa plateasca sume atat de mari silit de "dusmanii" mentionati in acelasi bilet?

O FATA NEVAZUTA

In ultimul sau numar, publicatia Academia Catavencu pune intr-o noua lumina afacerile lui Mihail Erbasu. Autorii articolului intitulat "Erbasu a lasat pe drumuri datorii de 3 milioane de Euro" sustin ca omul de afaceri a refuzat sa achite, din 1997 si pana in iunie 2004, "un numar de 189 de instrumente de plata pe care le emisese. Suma totala pe care Erbasu a refuzat sa o plateasca diversilor parteneri se ridica la peste 120 miliarde de lei". Practica emiterii de cecuri fara acoperire de catre SC Erbasu SA a fost semnalata in presa si acum aproape doi ani de o publicatie timiseana. Dimineata de Vest titra, in septembrie 2002, ca "SC Erbasu SA, un gigant in constructii din Romania, emite file cec fara acoperire".
×
Subiecte în articol: observator erbasu