x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Escrocherie democrată

Escrocherie democrată

de Libiu Mateescu    |    04 Aug 2007   •   00:00
Escrocherie democrată

Preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor din Romănia, Dorin Lazăr Maior, impreună cu opt reprezentanţi ai unor firme cu conturi la Romexterra Braşov acuză fosta conducere a băncii, dar şi DNA Braşov că au colaborat la cea mai mare escrocherie bancară petrecută vreodată la Braşov.

Aproximativ 2.000 de miliarde de lei vechi au fost transferate prin conturile a cătorva zeci de firme, sub forma unor credite acordate forţat către un alt grup de 60 de firme privilegiate.


PRIETENIE POLITICĂ. Printre acestea, grupurile de firme But SRL, respectiv Maroma SRL, proprietatea unor apropiaţi ai baronului pedist George Scripcaru, primar al Braşovului şi vicepreşedinte naţional al PD.

Cei doi patroni, privilegiaţi ilegal de bancă, Cristian Butum, membru al Biroului Municipal al PD Braşov, respectiv Iulian Doftoreanu, sponsor oficial al democraţilor, au primit ilegal de la fostul director al filialei braşovene a băncii Romexterra, Mihai Maţepiuc, peste 100 de miliarde de lei vechi, pentru care au emis sute de file CEC fără acoperire, sub protecţia băncii. Alte zeci de firme au avut beneficii asemănătoare prin intermediul ingenioasei inginerii bancare, inventată de Maţepiuc, demis de la conducerea Romexterra Braşov la inceputul acestui an şi urmărit penal impreună cu cei doi patroni pedişti favorizaţi de bancă.


ARESTĂRI CONTESTATE. In momentul descoperirii fraudei bancare, la sesizarea păgubiţilor, Maţepiuc, Butum şi Doftoreanu s-au autodenunţat la DNA Braşov, şi i-au acuzat in schimb pe păgubiţi de şantaj, fapt pentru care aceştia, respectiv Dorin Lazăr Maior şi Ovidiu Tition, au fost arestaţi la 27 decembrie 2006. Şeful revoluţionarilor din Romănia, proprietarul unor firme păgubite de grupul infracţional pedist, a declarat: "Ne-au arestat pe noi pentru a acoperi ilegalităţile petrecute in bancă. Le-am spus că vom face plăngere penală impotriva lor, iar ei s-au autodenunţat, DNA Braşov arestăndu-ne in regim de urgenţă pe noi. Procurorul Sulu, de la DNA, impreună cu procurorul-şef Valentin Şelaru, fac presiuni pentru a se muşamaliza afacerea, deşi noi am dezvăluit şi in instanţă aceste fapte. Ni se acordau credite fără ştiinţa noastră, iar după doar căteva minute banii erau transferaţi de directorul Romexterra Braşov firmelor lui Butum şi Doftoreanu. Deşi am făcut plăngeri penale, procurorii braşoveni nu finalizează cercetările, deşi este vorba in total de peste 2.000 de miliarde la nivelul intregii bănci, practică ce a continuat şi s-a extins in intreaga ţară", spune Maior.


Procurorii DNA resping acuzaţiile

In replică, procurorul-şef adjunct al DNA Braşov, Marius Sulu, a declarat că lucrurile nu stau deloc aşa cum afirmă Dorin Lazăr Maior. "Nu este ceva nou in afirmaţiile lui Maior şi Tition. Cazul a trecut prin judecata multor judecători, din o grămadă de complete, care au căntărit faptele lor. Judecata pe fond a dosarului de şantaj a inculpaţilor implicaţi a inceput anul acesta, iar in ce-i priveşte pe Maţepiuc, Butum, Doftoreanu, dar şi alţi patroni care au beneficiat de credite ilegale de la Romexterra Braşov, există un dosar penal separat. Printre aceste firme care au primit credite ilegale se găsesc şi cele ale lui Lazăr Maior şi Ovidiu Tition, dar ei omit să menţioneze acest lucru. Acest dosar implică o cercetare penală de durată, pentru că sunt multe firme implicate. Este normal că şi banca a sesizat aceste ilegalităţi, iar Maţepiuc a fost dat afară de la Romexterra", susţine procurorul Sulu.

×
Subiecte în articol: observator brasov firme