x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Etnobotanicele, la control!

Etnobotanicele, la control!

20 Feb 2011   •   14:42

Prefecţii vor fi obligaţi să coordoneze echipe mixte de control care să acţioneze în spaţiile în care sunt produse, comercializate şi consumate produse etnobotanice, precum şi să raporteze lunar la Ministerul Administraţiei şi Internelor operaţiunile desfăşurate, a declarat ieri  într-o videoconferinţă cu prefecţii premierul Emil Boc.

Echipele de control vor fi constituite în fiecare judeţ şi formate din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Finanţelor, Ministerului Agriculturii, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi Agenţiei Naţionale de Protecţie a Consumatorilor, a mai spus Boc.

Anunţul vine după ce miercurea trecută Guvernul a decis, potrivit unor surse citate de Mediafax,  ca magazinele cu substanţe şi plante etnobotanice să fie obligate să comercializeze numai produse omologate de către ministerele de resort, urmând ca în paralel să fie intensificate acţiunile de control ale autorităţilor. Procedura va fi reglementată printr-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii, Internelor şi Agriculturii, iar acţiunile de control vor fi derulate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Inspectorii vor avea dreptul să dispună închiderea magazinelor care nu respectă această obligaţie. "Este o procedură prin care se urmăreşte interzicerea tuturor substanţelor periculoase care nu sunt reglementate în prezent de vreo lege. Ca exemplu, un magazin care susţine că vinde îngrăşământ pentru flori va fi obligat să prezinte produsul la Ministerul Agriculturii, iar experţii instituţiei vor analiza produsul şi vor dispune interzicerea comercializării dacă vor constata că produsul are conţinut halucinogen. Dacă se constată că acest îngrăşământ este vândut la pliculeţ, se poate cere să fie ambalat la kilogram", au arătat sursele.

Potrivit acestora, Guvernul a decis să recurgă la această procedură după ce a constatat că nu poate interzice o substanţă chimică a cărei formulă poate fi modificată uşor prin adăugarea altui element chimic permis de lege. Premierul Emil Boc a declarat însă ulterior că fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet, specialiştii informând Guvernul că posibilitatea de multiplicare a acestor substanţe este nelimitată.

×