x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Eu am creat prima Hartă Verde"

"Eu am creat prima Hartă Verde"

de Alexandru Nastase    |    07 Mai 2008   •   00:00
 "Eu am creat prima Hartă Verde"

INIŢIATIVĂ ● Wendy Brawer este iniţiatoarea Green Map
Americanca Wendy Brawer a iniţiat şi realizat în 1992 prima "hartă verde" din lume, cea a oraşului New York. Brawer a venit în România pentru a susţine lansarea Hărţii Verzi a Bucureştiului, proiect la care Jurnalul Naţional este partener media.



INIŢIATIVĂ ● Wendy Brawer este iniţiatoarea Green Map
Americanca Wendy Brawer a iniţiat şi realizat în 1992 prima "hartă verde" din lume, cea a oraşului New York. Brawer a venit în România pentru a susţine lansarea Hărţii Verzi a Bucureştiului, proiect la care Jurnalul Naţional este partener media.


  • Jurnalul Naţional: Cum v-a venit ideea realizării unei "hărţi verzi"?
Wendy Brawer: În 1992 a fost semnat Tratatul de la Rio. Înaintea acestui eveniment, delegaţiile din toată lumea, care urmau să semneze documentul, s-au reunit la New York, oraşul în care locuiesc eu, pentru negocierile finale. M-am gândit că ar fi util ca oaspeţii să vadă care sunt resursele durabile ale oraşului, aşa că împreună cu mai mulţi colegi – eu lucram pe atunci la o firmă de design – să realizăm Harta Verde a oraşului New York. După cîteva luni de muncă intensă şi voluntară am reuşit să facem această hartă, s-o tipărim şi s-o distribuim. S-a dovedit un succes uriaş, a fost extrem de bine primită şi foarte multă lume a fost interesată să ne ajute: companii, reprezentanţi au autorităţilor, oameni obişnuiţi. După prima ediţie am primit de la oameni o listă cu greşelile pe care le făcusem. Le-am reparat şi de atunci Harta Verde a fost mereu îmbunătăţită.


  • Cum s-a ajuns ca acest concept să fie internaţionalizat?
Ei bine, cred că e vorba de puterea exemplului. Văzînd ce avem în New York, un oraş atît de poluat, atît de murdar, aflat în potenţial pericol din cauza încălzirii globale, şi alţi oameni au vrut să realizeze aşa ceva în ţările lor. Ca atare, europenii, dar şi asiaticii şi apoi australienii, sud-americanii ne-au contactat, ne-au cerut informaţii, iar acestea s-au dovedit a fi utile şi i-au ajutat să realizeze Hărţi Verzi în toată lumea. Practic, la ora actuală, fiecare oraş mare din lume are cîte o Hartă Verde, astfel încît atît locuitorii, cît şi turiştii să poată vedea care sînt zonele cu potenţial de dezvoltare durabilă a acelor zone.


  • Ce înseamnă, practic, o Hartă Verde?
O Hartă Verde este harta obişnuită a oraşului, pe care sunt trecute diverse simboluri. Unele reprezintă zonele verzi ale localităţii, altele cu punctele în care se poate colecta hîrtia, plasticul, sticla, mobila şi altele. De asemenea, locaţiile cu potenţial de dezvoltare durabilă, locurile unde se pot amplasa panouri pentru energie solară, de exemplu. Mai sînt trecute clădirile "verzi". E important de spus că a fi "verde" nu înseamnă numai a fi ecologist. De aceea, le recomand locuitorilor Bucureştiului să se bucure de Harta Verde a oraşului lor, care va fi lansată curînd, să o folosească, să semnaleze toate greşelile, pentru ca ele să fie reparate în viitoarele ediţii. Harta Verde este un proiect prin care oamenii pot deveni un grup unit, care să acţioneze, să nu mai lase autorităţile să-şi facă de cap şi să ia orice măsură în oraşul lor.


Bucureşti

Harta Verde a Bucureştiului a fost realizată de Asociaţia culturală Goodartofnoon şi va fi lansată în parteneriat media cu Jurnalul Naţional. Cititorii din Bucureşti ai cotidianului nostru vor primi gratuit harta, care va fi distribuită împreună cu ziarul. Lansarea va avea loc în luna mai şi nu are nici o legătură cu campania electorală.

×
Subiecte în articol: verde! verde harta harta verde