x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eugen Teodorovici: Regulile UE trebuie aplicate de la caz la caz

Eugen Teodorovici: Regulile UE trebuie aplicate de la caz la caz

14 Iun 2019   •   16:06
Eugen Teodorovici: Regulile UE trebuie aplicate de la caz la caz

Regulile Uniunii Europene trebuie aplicate de la caz la caz, a declarat vineri ministrul român de Finanţe, Eugen Teodorovici, făcând referire la îngrijorările exprimate de Comisia Europeană faţă de situaţia finanţelor publice ale Italiei, transmite CNBC.

"În calitate de ministru de Finanţe, având în vedere şi experienţa ţării mele, am spus întotdeauna că trebuie să discutăm cu toate statele membre pentru a vedea care sunt problemele reale. Să vedem dacă, uneori, regulile UE trebuie adaptate, pentru că acum situaţia este diferită, atât în UE cât şi la nivel internaţional, dar şi să discutăm situaţia de la caz la caz, pentru toate statele membre. Nu sunt fanul aplicării unor reguli orizontale pentru toate statele membre în acelaşi fel. Trebuie ţinut cont de toate aspectele, nu doar de deficit. Este vorba despre toate regulile din UE. Cred că aceasta este o obligaţie pentru următoarea Comisie, să încerce să aibă acest tip de abordare pentru că, încă odată, trebuie să avem aceleaşi principii, dar regulile trebuie aplicate de la caz la caz", a spus Eugen Teodorovici, care prezidează la Luxemburg ultima reuniune ECOFIN pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Comisia Europeană a recomandat, în data de 5 iunie, demararea unei proceduri de deficit excesiv pentru Italia, după ce a ajuns la concluzia că aceasta nu respectă regulile bugetare ale Uniunii Europene din cauza majorării datoriei sale publice. Statele membre UE au la dispoziţie 15 zile pentru a se pronunţa asupra analizei Executivului comunitar.

Comisia Europeană, care supervizează planurile bugetare pentru cele 28 de state membre, a anunţat că datoria publică a Italiei a depăşit 132% din Produsul Intern Brut în 2018, cu mult peste limita de 60% din PIB prevăzută în normele UE. În acest an, datoria publică a Italiei este prognozată să ajungă la 135% din PIB.

După ce va primi undă verde din partea statelor UE, Comisia va decide dacă va recomanda în mod oficial demararea procedurii disciplinare, care ar putea duce la sancţiuni financiare împotriva Romei, împreună cu recomandări pentru autorităţile de la Roma pentru a-şi corecta traiectoria bugetară.

Decizia finală cu privire la demararea unei proceduri va fi luată de miniştrii de Finanţe din UE cel mai probabil la reuniunea lor din 8-9 iulie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: eugen teodorovici