x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EURAD propune sancţionarea României

EURAD propune sancţionarea României

de Violeta Fotache    |    10 Iun 2010   •   00:00

Reprezentantul oficial al EURAD la Consiliul Europei, Gigel Lazăr, l-a informat pe preşedintele Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, că va propune la sesiunea de vară a Consiliului Europei o rezoluţie sancţionatorie a României pentru neîndeplinirea obligaţiilor de stat membru al Consiliului Europei şi va solicita Comisiei Europene menţinerea monitorizării pe justiţie, din cauza neimplicării în problema drogurilor. Totodată, reprezentantul EURAD i-a informat despre acest lucru şi pe ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

EURAD atrag atenţia că, potrivit raportului Centrului de Monitorizare de la Lisabona, România este clasată pe locul patru în Europa la comenzile pe internet a substanţelor psihoactive, cu o piaţă de şapte la sută din totalul consumului european.  "Gravitatea este cu atât mai mare cu cât în anul 2008 România nu figura în acest clasament. În pofida eforturilor afiliatului nostru din România, Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) constatăm că statul român - prin instituţiile sale specializate, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Agenţia Naţională Antidrog - nu a întreprins nimic în aplicarea strategiei UE în materie de prevenire şi combatere a traficului şi a consumului de droguri precum şi a Rezoluţiei Parlamentului European privind rolul societăţii civile în materie de prevenire a consumului de droguri", se arată în scrisoarea deschisă.

Nu s-au absorbit fonduri europene pentru combaterea fenomenului
În anii 2008, 2009 şi 2010 nu s-au alocat fonduri guvernamentale sau locale şi nu s-a făcut absorbţie de fonduri europene pe segmentul prevenirii şi combaterii consumului de droguri, (aşa cum reiese din adresele oficiale ale Guvernului, ale consiliilor judeţene şi ale primăriilor), mai atrage atenţia EURAD. Organizaţia constată şi ridicolul situaţiei de la Agenţia Naţională Antidrog, unde 400 de angajaţi sunt plătiţi să muncească, dar nu li se dă obiectul muncii, din moment ce nu sunt alocate fonduri pentru aplicarea de proiecte şi programe alternative la consumul de droguri. EURAD este o organizaţie europeană, non-profit, implicată în orientarea politicilor publice de prevenire şi combatere a drogurilor la nivel naţional şi internaţional.

×
Subiecte în articol: observator