x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Euro şi whisky" trimis la instanţă

"Euro şi whisky" trimis la instanţă

07 Mai 2008   •   00:00

CORUPŢIE MAGISTRAŢI ● Cazul fraudă la examen, finalizat
Dosarul „fraudă la examenul magistraţilor” a fost finalizat • Patru procurori, un judecător şi un notar au fost trimişi ieri în judecată în dosarul penal privind fraudarea examenului de promovare în funcţii de conducere din cadrul Parchetelor şi instanţelor, susţinut în perioada 28 octombrie – 25 noiembrie 2007.



CORUPŢIE MAGISTRAŢI ● Cazul fraudă la examen, finalizat
Patru procurori, un judecător şi un notar au fost trimişi ieri în judecată în dosarul penal privind fraudarea examenului de promovare în funcţii de conducere din cadrul Parchetelor şi instanţelor, susţinut în perioada 28 octombrie – 25 noiembrie 2007.


LOT DE ŞASE. Eugen Cojocaru şi Gabriela Ghiţă, procurori la Parchetul instanţei supreme, Gheorghe Dumitru, procuror la Parchetul Curţii de Apel Piteşti, Sterian Guli, prim-procuror la Parchetul Judecătoriei Urziceni, Gheorghe Cerbeanu, judecător la Tribunalul Vîlcea şi notarul public Gheorghe Bucur au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei NaŢionale Anticorupţie (DNA), fie pentru că au traficat ori cumpărat influenţă, fie pentru că au instigat ori permis accesul unor persoane neautorizate la subiectele de examen.


DESPRE EXAMEN. Gabriela Ghiţă a fost preşedinta Comisiei de examinare a participanŢilor la concursul pentru procurori, a cărei componenţă a fost aprobată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Fiecare dintre membrii Comisiei aveau desemnaŢi cîte un supleant, numiţi la propunerea Institutului NaŢional al Magistraturii, supleantul inculpatei Ghiţă Georgeta Gabriela fiind desemnat inculpatul Cojocaru Eugen, se arată în comunicatul DNA. Examenul propriu - zis consta în trei probe, pe care fiecare candidat la funcţia de conducere trebuia să le parcurgă, după cum urmează: testarea psihologică (probă scrisă eliminatorie), susŢinerea proiectului de management specifică funcţiei pentru care se candida (probă orală) şi testarea scrisă, cuprinzînd elemente de management al parchetelor/instanţelor, de resurse umane şi de comunicare.


PRETENŢIE DE 50.000 DE EURO.
Anchetatorii au stabilit că supleantul Eugen Cojocaru, în contextul derulării procedurilor de desfăşurare a acestui concurs, în cursul lunii noiembrie 2007, a pretins de la procurorul Gheorghe Dumitru 50.000 de euro pentru ca, prin influenŢa de care se bucura asupra membrilor Comisiei de examinare, să-i determine pe aceştia să-i înlesnească lui Gheorghe Dumitru promovarea examenului pentru ocuparea funcŢiei de procuror general la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Piteşti. Cojocaru a primit doar 15.000 de euro, spun procurorii DNA, inculpatul Gheorghe Dumitru fiind ajutat, în acest sens, de judecătorul Gheorghe Cerbeanu şi notarul public din Bucureşti, Gheorghe Bucur (fost magistrat la instanŢa supremă şi ex-membru CSM).


ŞI FELIA CSM. „în cursul lunilor octombrie - noiembrie 2007, inculpatul Gheorghe Dumitru a remis mai multe bunuri (băuturi alcoolice, vin şi whisky) inculpatului Bucur Gheorghe pentru ca acesta, prin influenţa pretinsă asupra unor magistraţi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, să-i determine pe aceştia să intervină asupra membrilor Comisiei de examinare în scopul promovării examenului în funcţia de conducere vizată. Acest demers al lui Gheorghe Dumitru a fost înlesnit de inculpatul Cerbeanu Gheorghe. În urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru promovarea în postul de procuror general la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Piteşti”, se arată în comunicatul DNA. De precizat că deşi la sfîrşitul anului trecut s-a făcut vorbire şi despre implicarea unor membri CSM în această escrocherie, ancheta procurorilor nu a confirmat această versiune.


GULI - COJOCARU – GHIŢĂ. Candidat pentru şefia Parchetului Tribunalului Bucureşti (ocupată la acel moment de Nestor Dragoş, candidat şi el pentru un nou mandat), Sterian Guli, „prin intermediul inculpatului Cojocaru Eugen, a obŢinut de la inculpata GhiŢă Georgeta Gabriela, preşedinta Comisiei de examinare, o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidaţilor ce urma a se desfăşura în data de 25 noiembrie 2007. în concret, inculpata GhiŢă Georgeta Gabriela a pus la dispoziţia inculpatului Cojocaru Eugen informaţii strict confidenţiale, conŢinînd o parte din subiectele pentru examenul în cauză, pentru ca acesta, la rîndu-i, să le furnizeze candidatului Guli Sterian. în această modalitate a fost dezavantajat celălalt candidat pentru funcţia respectivă, care nu a avut <şansa> să beneficieze de un astfel de ajutor. La finalizarea concursului, candidatul Guli Sterian s-a plasat pe prima poziŢie la examenul pentru promovarea în postul de prim procuror al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bucureşti”, ne-a comunicat DNA.


ACUZAŢIILE, ÎN DREPT. Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct, va fi judecată pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obŢinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar Sterian Guli pentru instigare la această infracŢiune. Eugen Cojocaru va fi judecat pentru trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaŢii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Procurorul Gheorghe Dumitru, pentru cumpărare de influenţă, în forma continuată, judecătorul Gheorghe Cerbeanu va răspunde penal pentru complicitate la această infracţiune, iar notarul Gh. Bucur pentru trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. Pentru recuperarea sumei de 15.000 euro pretinsă şi primită de inculpatul Cojocaru Eugen, acesta a consemnat suma respectivă într-un cont, la dispoziţia DNA, se arată în comunicat. Toţi cei şase inculpaţi vor fi judecaţi în stare de libertate de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, primul termen de judecată fiind stabilit pentru 11 iunie.


×