Reprezentanţii Departamentului pentru Securitate Internă din SUA l-au asigurat pe eurodeputatul PSD Ioan Enciu, cu prilejul întrevederii care a avut loc la Bruxelles, că există o deschidere totală în SUA pentru ca cele patru state UE care nu beneficiază de Visa Waiver să fie incluse în acest program.
Românii ar putea călători fără viză în SUA 'într-un an sau mai puţin', a declarat miercuri pentru Agerpres Ioan Enciu, în contextul în care un amendament la mecanismul european de reciprocitate a vizelor co-iniţiat de eurodeputatul PSD în curs de negociere cu Consiliul ar putea permite reintroducerea vizelor în relaţia cu statele terţe care menţin lipsa reciprocităţii vizelor pentru unele statele membre UE.
Reuniunea cu reprezentanţii Departamentului pentru Securitate internă de la Bruxelles a avut ca principal punct pe agendă colaborarea dintre UE şi SUA privind gestionarea frontierelor, în contextul în care eurodeputatul Ioan Enciu este raportor al Parlamentului European (PE) pentru pachetul legislativ privind frontierele Schengen, aşa-numitul pachet "Smart Borders".
'La PE există un regulament privind stabilirea unui mecanism automat de introducere a vizelor în cazul în care anumite state terţe nemembre ale UE reintroduc sau menţin lipsa reciprocităţii vizelor în relaţia cu unul sau mai multe state membre UE. Eu am ridicat în timpul discuţiei această problemă, iar reprezentanţii Departamentului pentru Securitate Internă din SUA cu care am vorbit m-au informat că la ora actuală există o preocupare, la cererea preşedintelui /Barack/ Obama, în Congresul SUA, de modificare a acestei legi a imigraţiei, care include şi acordarea vizelor. Această lege este foarte veche în SUA, este din 1956, şi prevederile acestei legi nu mai sunt conforme cu momentul în care trăim acum. De aceea există o preocupare în SUA pentru modificarea acestei legi. Cei din Departamentul pentru Securitate Internă ne-au asigurat că există o deschidere totală pentru ca cele trei state ale UE care nu beneficiază de Visa Waiver să fie incluse în acest program', a declarat Ioan Enciu, potrivit Agerpres.
El a precizat că vor exista o serie de clauze în legea americană privind imigraţia, dintre care cea principală este cea privind rata de refuz de 10%, 'spre deosebire de UE, unde avem ca principal motiv de reintroducere a vizelor în relaţia cu un stat terţ numărul celor care depăşesc termenul limită de 90 de zile acordat prin viza Schengen'.
Eurodeputatul PSD susţine că demersul se află pe drumul cel bun, 'mai ales pentru faptul că şi noi am reuşit aici la PE, şi sperăm ca şi Consiliul să ne susţină în cele din urmă, să facem puţină presiune, atât în relaţia cu SUA, cât şi cu Canada, pentru a renunţa la această discriminare pe care o practică în relaţia acordării vizelor cu România, Bulgaria, Cehia, Cipru şi Polonia'.
Întrebat care ar putea fi termenul în care românii ar putea intra fără viză în SUA, Enciu a răspuns că 'în termeni politici şi de tratate ar putea dura un an sau mai puţin'.
'De exemplu, în relaţia cu Canada avem promisiuni că anul acesta se va rezolva problema reciprocităţii vizelor din partea parlamentului federal şi a guvernului federal, pentru că acolo s-a modificat deja această lege a imigraţiei şi suntem pe un drum bun. Desigur că în relaţia cu SUA nimeni nu poate face presiuni asupra Congresului, ei încă dezbat această nouă lege şi în momentul în care ea va ajunge în faza finală probabil că vom avea informaţii şi vom şti exact momentul când românii vor putea călători fără vize în SUA', a spus eurodeputatul PSD.
Ioan Enciu susţine că, din informaţiile pe care le deţine, amendamentul său la mecanismul european de reciprocitate a vizelor va fi aprobat de Consiliul UE. 'Am informaţii că la ora actuală Consiliul a fost de acord cu acest amendament. Mai există un singur punct de dispută, de negociat între Parlament şi Consiliu, după care această nouă schimbare a regulamentului vizelor va fi aprobată în codecizie. Eu cred că acest lucru se va întâmpla foarte curând, chiar în timpul preşedinţiei irlandeze', a precizat el.
Enciu a mai adăugat că aprobarea acestei schimbări a regulamentului de acordare al vizelor al UE 'poate fi un impuls' pentru partea americană 'pentru că n-au crezut niciodată că acest lucru s-ar putea întâmpla'.
În ceea ce priveşte introducerea unui nou management şi a unor sisteme noi de trecere a frontierelor UE, raportorul PE a precizat că subiectul este 'de mare importanţă', atât pentru UE, cât şi pentru SUA.
'Important este ce o să urmeze, va exista o colaborare între mine şi reprezentaţii din SUA, pentru că şi dânşii sunt foarte interesaţi în aplicarea acestor sisteme de trecere a frontierelor mult uşurate, cu porţi automate, pentru că sunt mulţi cetăţeni americani - oameni de afaceri, studenţi - care doresc să vină aici şi este mult mai uşor să treci frontiera printr-un simplu contact, decât să stai la un interviu la trecerea frontierelor care durează destul de mult. Cei care au vizitat SUA ştiu cum e acest lucru', a mai afirmat Enciu.