x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Europa pune la bătaie 700.000 de euro pentru a favoriza accesul romilor la locuri de muncă, educaţie şi sănătate

Europa pune la bătaie 700.000 de euro pentru a favoriza accesul romilor la locuri de muncă, educaţie şi sănătate

de Agerpres    |    04 Oct 2013   •   18:05
Europa pune la bătaie 700.000 de euro pentru a favoriza accesul romilor la locuri de muncă, educaţie şi sănătate

Comisia Europeană şi Consiliul Europei au lansat un program în valoare de 700.000 de euro pentru favorizarea accesului minorităţii rome la locuinţe, educaţie, sănătate şi locuri de muncă în cinci ţări - Ungaria, Bulgaria, Italia, România şi Slovacia.

"Integrarea romilor nu este doar o problemă care trebuie rezolvate, ci şi o oportunitate pentru dezvoltarea economică şi socială", a declarat, vineri, la Budapesta, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune Laszlo Andor, cu ocazia lansării oficiale a programului Romact.

Finanţat de Consiliul Europei, Comisia Europeană şi Fundaţia "Open Society" a filantropului american de origine ungară George Soros, programul îşi propune să realizeze o punte între romi şi restul societăţii în diferite domenii, venind în ajutorul municipalităţilor şi administraţiilor.

Proiectul se axează pe pregătirea autorităţilor locale şi regionale implicate în politicile de integrare a romilor.

Pe parcursul unui an, programul va fi implementat simultan în Ungaria, Bulgaria, România, Italia şi Slovacia, unde trăiesc comunităţi importante de romi.

În Ungaria — unde trăiesc între 650.000 şi 750.000 de romi — opt municipalităţi participă la program. Autorităţile locale din celelalte ţări participante vor demara proiectele în următoarele luni.

În Europa trăiesc între 10 şi 12 milioane de romi, cea mai mare minoritate etnică din Europa, majoritatea fiind cetăţeni ai UE.

×