x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Europarlamentarul Sebastian Bodu, audiat la DNA

Europarlamentarul Sebastian Bodu, audiat la DNA

de Gabriela Antoniu    |    01 Apr 2011   •   16:16

Europarlamentarul Sebastian Bodu a dat astăzi timp de o oră şi jumătate declaraţii procurorilor  DNA în legătură cu ancheta declanşată în cazul lui Adrian Severin. El a spus că le-a dat procurorilor detalii despre regulile din Parlamentul European, respectiv ce înseamnă "raportor", "dezbatere", astfel încât aceştia să înţeleagă care este rolul fiecărui europarlamentar. OLAF a declanşat o investigaţie administrativă în timp ce DNA face o anchetă judiciară, a mai spus Bodu.

Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat, în 21 martie, în cazul eurodeputatului Adrian Severin, despre care presa română şi cea internaţională a consemnat eventuale fapte de corupţie în care politicianul ar fi implicat Reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat.

Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

De asemenea, europarlamentarul român Adrian Severin a acuzat "o înscenare, o manoperă de operaţiune sub acoperire a unui jurnal de scandal care atacă constant credibilitatea PE”, şi a explicat că nu a depus nici un amendament aşa cum a fost acuzat, respectivul amendament fiind depus de un alt eurodeputat, Sebastian Bodu. Severin a explicat că, potrivit legii, are dreptul să acorde consultanţă, dar că nu a cerut nici un ban. "Mi s-a oferit un contract de consultanţă, ca membru în consiliul de experţi internaţionali ai acestei firme, Tyler Jones, firmă falsă, după cum s-a demonstrat”, a explicat eurodeputatul. Severin a spus că acest contract presupunea ca el să dea consultaţii în cadrul şedinţelor de birou în legătură cu proceduri parlamentare şi proceduri europene, astfel încât, pe baza opiniilor şi sfaturilor date, firma să-şi poată stabili politici generale. "Este un contract legal. Avem dreptul să fim membri în aceste «advisory boards», avem dreptul să funcţionăm în calitate de consultanţi politici, cu singura obligaţie de a nu transfera informaţii confidenţiale. (...) Este limpede că acel contract pe care l-am negociat cu pretinsa firmă de consulting, dar nu l-am semnat, era unul de expertiză care spunea că singurul statut pe care urma să-l capăt era acela de membru al respectivei firme”, a explicat Severin.

Eurode­putatul român a vorbit şi despre ima­ginile prezentate de ziarul britanic. "Sunt montate. Începe cu o declaraţie care e limpede că e înregistrată. Era o discuţie ipotetică, iniţială. E o discuţie ulterioară în care spun că de principiu nu trebuie să se facă prin mine acest lucru, iar toată chestiunea finală cu banii e discutată în legătură cu serviciile de consulting, nu cu toată povestea cu dl Bodu. Ei taie din ce am spus eu. Toată povestea nu are nici o legătură cu chestiunea amendamentului, ci cu a contractului de consulting”, a spus Severin. Deputatul a mai adăugat că i-a cerut preşedintelui PE să ia în calcul "măsuri penale” faţă de ziariştii de la Sunday Times şi că discută cu firme de avocatură pentru deschiderea unei acţiuni de defăimare în Marea Britanie.

×