x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eurostat: România, cea mai mare scădere a lucrărilor de construcţii în rândul statelor UE, în ianuarie

Eurostat: România, cea mai mare scădere a lucrărilor de construcţii în rândul statelor UE, în ianuarie

de Agerpres    |    19 Mar 2014   •   18:14
Eurostat: România, cea mai mare scădere a lucrărilor de construcţii în rândul statelor UE, în ianuarie
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

România a avut, în luna ianuarie 2014, comparativ cu luna decembrie 2013, cea mai mare scădere a lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană, minus 4,3%, în condiţiile în care la nivelul UE s-a înregistrat o creştere de 1,3%, iar în zona euro volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat o creştere de 1,5%, arată datele prezentate miercuri de Oficiul european de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre, lucrările de construcţii au înregistrat cele mai mari creşteri în Slovenia (22,4%), Spania (5,8%) şi Germania (4,4%).

România se situează pe primele locuri în UE şi în ceea ce priveşte scăderea lucrărilor de construcţii în ritm anual, luna ianuarie 2014 comparativ cu luna ianuarie 2013, cu un recul de 9,2%. Într-o singură ţară lucrările de construcţii au înregistrat o scădere mai pronunţată, Portugalia (minus 14%). În schimb, în UE lucrările de construcţii au înregistrat o creştere de 7,3% iar în zona euro o creştere de 8,8%, graţie creşterilor importante înregistrate în Slovenia (+42.8%), Spania (+17.6%), Ungaria (+15.9%) şi Germania (+14.1%).

În cazul României, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în ianuarie 2014, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,2%, respectiv cu 7,4%, comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent. Faţă de luna decembrie 2013, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în ianuarie 2014, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,3%.

×
Subiecte în articol: eurostat constructii