x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evacuaţi din cauza autostrăzii

Evacuaţi din cauza autostrăzii

de Laura Calciu    |    09 Mai 2009   •   00:00
Evacuaţi din cauza autostrăzii

Scandal de proporţii, ieri dimineaţă, în localitatea Bărcăneşti. Cu noaptea în cap, cele 10 familii care au casele pe traseul Autostrăzii Bucureşti - Braşov, au dat buzna în Primărie. Motivul? Oamenii ar trebui să-şi facă bagajele şi să evacueze locuinţele. Aşa reiese din notificările primite joi seară de la Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi(CNADNR).



În respectivele adrese, cele 10 familii sunt înştiinţate că trebuie să evacueze locuinţele, care ulterior vor fi demolate.
Oamenii sunt trimişi însă să se mute în câte un apartament din Ploieşti, confort II cu două camere. Aici, ei vor sta cu chirie, urmând ca ulterior să primească banii pentru case de la CNADNR. Oamenii sunt scandalizaţi şi de banii pe care îi vor primi la schimb.

CALCULE ÎN FAVOAREA STATULUI
Evaluările imobilelor sunt făcute în 2006, cea mai mică fiind de 700 de milioane vechi, iar cea mai mare de 4,3 miliarde de lei. Un metru pătrat de teren este evaluat la 18 euro. "Păi acum se vinde şi cu 80 de euro metrul pătrat aici. Cum să accept această evaluare", ne-a spus unul dintre cetăţenii revoltaţi.

Familia Savu de exemplu, care este formată din şapte persoane, locuieşte într-o casă care stă pe traseul autostrăzii şi ar urma să fie demolată. Oamenii ar urma să primească 217.897 de lei pentru 1.043 metri pătraţi de teren şi locuinţa care are suprafaţă construibilă de 120 mp. "Ce să fac eu cu banii ăştia? O casă aici costă minimum 100.000 de euro. Unde mă duc în apartamentul ăla, unde duc animalele, cum ne înghesuim?" se întreba Ion Savu.

Cum notificările sunt trimise de pe data de 30 aprilie, şi se precizează că în termen de cinci zile trebuie să plece, de azi, oamenii ar trebui să evacueze locuinţele. Sunt însă decişi să nu facă acest lucru. "Trebuie să existe şi victime colaterale. Vom sta de vorbă cu oamenii şi le vom explica cât de importantă este această autostradă. Vom aplica legea" a declarat Radu Oprea, prefect al judeţului Prahova.

De altfel, şi Primăria din Bărcăneşti a fost şi ea demolată, tot pentru că stătea în calea autostrăzii. "Noi am fost păcăliţi. Ne-au demolat şi de atâtea luni Primăria este mutată într-o clădire unde plătim, lunar, o sută de milioane de lei chirie" a povestit Gheorghe Dima, primar al localităţii Bărcăneşti.

O singură familie care avea casă pe traseul autostrăzii s-a înţeles cu reprezentanţii Companiei şi a bătut palma după ce a primit o despăgubire de aproximativ 4 miliarde de lei vechi.

×
Subiecte în articol: observator