x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evaluare naţională după clasa a IV-a

Evaluare naţională după clasa a IV-a

de Eugenia Mihalcea    |    01 Aug 2009   •   00:00
Evaluare naţională după clasa a IV-a
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Elevii vor fi testaţi la sfârşitul clasei a IV-a, iar trecerea de la gimnaziu la liceu se va face pe baza evaluărilor continue din timpul anilor de gimnaziu, dar şi pe baza unei evaluări internaţionale de tip PISA, conform declaraţiilor de ieri ale ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu (foto).



Astfel, în urma discuţiilor purtate ieri cu sindicatele din învăţământ asupra noii Legi a învăţământului s-a convenit ca elevii să fie evaluaţi la sfârşitul clasei a IV-a, pentru ca profesorii din ciclul gimnazial să cunoască nivelul copiilor. Ulterior se vor face evaluări permanente ale elevilor, iar trecerea la liceu se va face printr-o testare de tip internaţional, conform unei metodologii pe care ministerul o va anunţa ulterior. "Am gândit că dăm stabilitate sistemului, pregătim şi părinţii, şi copiii de la debutul ciclului gimnazial pentru felul în care se va încheia", a declarat Ecaterina Andronescu. De asemenea, ministrul a precizat că la discuţiile purtate ieri cu sindicatele din educaţie s-a discutat şi despre competenţele care trebuie evaluate la sfârşitul ciclului liceal, printre care trebuie incluse obligatoriu competenţele informatice, indiferent de profilul pe care îl termină liceenii.

Liceul, obligatoriu

În urmă cu două zile, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, preciza că a convenit cu sindicatele să propună Parlamentului obligativitatea învăţământului liceal, acesta fiind un obiectiv către care România trebuie să tindă, la fel ca alte ţări din Uniunea Europeană.

În privinţa ciclului de învăţământ obligatoriu, ministrul împreună cu sindicatele au decis în discuţia de joi ca acesta să cuprindă grupa pregătitoare, iar durata învăţământului primar, gimnazial şi liceal să fie de câte patru ani.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop, a spus că structura legii pe care se discută în prezent este foarte bună, grupa pregătitoare fiind asimilată la nivelul învăţământului primar. Liviu Marian Pop a subliniat că actualele legi asupra cărora sunt dezbateri nu intră în contradicţie cu pachetul de legi al Comisiei prezidenţiale, condusă de fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea.

Ministerul Educaţiei discută în aceste zile împreună cu sindicatele noul Cod al Educaţiei. Ecaterina Andronescu a spus că legile vor intra în dezbatere publică până la 15 august.

×
Subiecte în articol: observator ministerul educatiei