x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evaluarea Naţională 2015: Părinţii vor examene decisive, jumătate dintre elevi nu iau 5

Evaluarea Naţională 2015: Părinţii vor examene decisive, jumătate dintre elevi nu iau 5

de Oana Matei    |    05 Mai 2015   •   22:39
Evaluarea Naţională 2015: Părinţii vor examene decisive, jumătate dintre elevi nu iau 5
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images
Evaluarea Naţională 2015. Şcolile au început să afişeze graficul şedinţelor de comple¬tare a opţiunilor de către absolvenţi şi părinţii lor. Primul examen se va desfăşura pe 27 mai – proba de apitudini în cazul liceelor vocaţionale, respectiv examenul de limba modernă sau maternă. Miza e uriaşă – de rezultatul acestor teste depind următorii patru ani din viaţa elevilor.

75% este ponderea notei de la Evaluarea Naţională în stabilirea mediei de intrare la liceu. Insuficient, consideră reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor din Învăţământul Preuniversitar care fac demersuri pentru schimbarea metod¬ologiei. „Milităm pentru examen de admitere la liceu, mai ales la liceele căutate. La clasele V-VIII e o presiune pentru a se da note mari şi nu e real nivelul de pregătire al copiilor. Profesorii dau note mai mari pentru ca media să conteze la admitere şi rezultatele şcolii să fie bune”, spune Mihaela Gună, preşedin¬tele Asociaţiei.

Un elev care vânează un liceu de top se pregăteşte pentru admitere în medie trei ore şi jumătate pe zi. Sabina Gheorghe este elevă la Şcoala 197 din Bucureşti şi face meditaţii şi la prima săptămână a clasei a opta. Are însă colegi care se pregătesc pentru Capacitate din clasa a şaptea sau chiar mai devreme. Presiunea, la fel ca şi miza, e foarte mare. „Învăţ la română în jur de 3 ore şi la matematică o jumătate de oră – o oră. Ziua următoare fac invers”, spune Sabina. română, şi la matematică, din

La matematică, subiectele vor fi concepute diferit de cele de până acum. Este o abordare similară celor din testele inter¬naţionale de tip PISA. La limba română, elevii vor trebui să dea examen din toată materia clasei a VIII-a. În plus faţă de anii trecuţi, vor trebui să cunoască speciile literare romanul şi balada, genul dramatic, precum şi propoziţiile subordonate circumstanţiale condiţionale, concesive şi consecutive.

Ce faci dacă pici Capacitatea
Rezultatele simulărilor nu sunt deloc optimiste în perspec¬tiva examenului care bate la uşă. Doar puţin peste jumătate (50,68%) dintre cei care s-au prezentat au luat nota 5.

Cu o notă mai mică de 5 se va putea intra la şcolile profesionale. „Mulţi dintre cei cu posibilităţi financiare reduse se îndreaptă către învăţământul profesional dual. Sunt şi copii, chiar şi cu note mari, care aleg acest tip de învăţământ pentru că au şi un loc de muncă asigurat”, explică Mihaela Gună. Programul acestor şcoli se bazează mult pe practică. Unităţile de învăţământ sunt obli¬gate să încheie parteneriate cu firme la care elevii fac practică. Cei mai talentaţi dintre ei pot obţine o slujbă chiar din timpul şcolii. Cele mai căutate specializări sunt cele de mecanic auto, bucătar, ospătar şi electrician.
 
Profesorii ameninţă cu boicotul

Profesorii ameninţă cu boicotarea examenelor dacă nu vor primi suficienţi bani pentru corectare.
„Normal era ca ministerul să declanşeze discuţii privind plata cadrelor didactice, dar la acest moment nu cunoaştem nimic. În f işa postului e prevăzută obligati vitatea participării la acest tip de teste. Dar colegii s-ar putea sătura de atitudinea ministeru¬lui şi să boicoteze examenele. Pentru moment, nu se pune însă problema”, avertizează Marius Nistor, liderul federaţiei Spiru Haret.

×
Subiecte în articol: Evaluarea Naţională 2015