Infecția cu noul coronavirus se poate manifesta în patru feluri diferite, de la o boală fără simptome, până la o pneumonie foarte gravă, cu mortalitate ridicată, în ciuda tratamentului intensiv și al ventilației mecanice, spune medicul Mihai Craiu, care explică evoluția contaminării cu acest virus la tineri și la vârstnici. La anumite categorii de pacienți, evoluția bolii poate fi înșelătoare, iar ziua a zecea este esențială în acest sens, precizează medicul.
„Din punct de vedere medical, atunci când ești confruntat cu SARS-CoV-2, poți avea 4 modele de boală: una fără niciun semn aparent de infecție (din păcate, poți da boala celor apropiați ție), una ușoară, în care treci cu bine de ea, aparent ca toate celelalte viroze prin care ai trecut, una gravă, cu pneumonie, și alta foarte gravă, cu insuficiență multiplă de organe și cu mortalitate ridicată”, scrie pediatrul pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii.
În ciuda faptului că specialiștii americani, și nu numai, au corelat până acum tipul de evoluție clinică a bolii COVID-19 cu nivelul încărcăturii virale, ultimele cercetări au relevat că, de fapt, „o cantitate foarte mare de virus detectat în căile aeriene nu înseamnă automat scenariul cu evoluție nefavorabilă și deces”, mai spune Craiu.
Potrivit medicului, pacienții tineri (mai ales doamnele) vor trece mai repede prin boală: „chiar dacă au nivele foarte mari de virus în căile aeriene, se produce vindecarea clinică în cel mult 10 zile”.
Evoluție bifazică, la seniorii sănătoși
În cazul persoanelor tinere, dar care suferă de anumite afecțiuni, și la vârstnicii care nu au probleme de sănătate, evoluția bolii poate fi înșelătoare. „Pacienții tineri având unele probleme de sănătate (sau seniorii relativ sănătoși, aș adăuga eu) ar putea evolua bifazic. Adică, încep ușor, ca o viroză cu febră și tuse. Par a se vindeca, dar după 10 zile, reapar semnele de boală acută și respirația dificilă. Aceștia au această agravare, deși nivelul de virus din secreții scade mult sau chiar dispare! Aceștia sunt surferii care plutesc, care se luptă cu valul. Care au ceva care seamănă cu pneumonia, care au nevoie de spitalizare și oxigen. Seniorii care au comorbidități (și unii tineri foarte bolnavi anterior infecției COVID-19) vor avea încărcătură virală mare, care nu scade deloc în timp. Aceștia nu se ameliorează treptat, inițial, ci au boală gravă din primele zile de boală și care rămâne gravă. Și pot să cadă înghitiți de val. În ciuda tratamentului intensiv și al ventilației mecanice”, explică medicul, comparând evoluția clinică a bolii cu felul în care surferii reușesc sau nu să se mențină pe val.
„În acele zone din țară unde sunt descrise «valuri» (mai multe cazuri de COVID-19 dovedite în comunitate), orice boală febrilă aparent banală, dacă se agravează după o săptămână de evoluție, ridică un mare semnal de alarmă. Apelați la medic, nu așteptați să cădeți de pe surf, în ziua a 10-a”, avertizează dr. Mihai Craiu.