x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ex-vicepreşedintele CNVM, trimis in judecată

Ex-vicepreşedintele CNVM, trimis in judecată

de Jurnalul National    |    19 Oct 2007   •   00:00

Fostul vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Irina Mihaela Popovici, a fost ieri trimisă in judecată sub acuzaţiile de fals intelectual, favorizarea infractorului şi aderare şi sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.


Potrivit comunicatului de presă al Parchetului instanţei supreme, actele de urmărire penală impotriva acesteia au fost efectuate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), intr-o cauză disjunsă din dosarul prin care, anul trecut, au fost trimişi in judecată 12 inculpaţi in legătură cu tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti a unor acţiuni emise de SC Rompetrol Rafinare SA Constanţa (RRC).


Vă prezentăm comunicatul de presă:
"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea in judecată a inculpatei Popovici Irina Mihaela, fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare, sub aspectul săvărşirii infracţiunilor de fals intelectual, favorizarea infractorului şi aderare şi sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, fapte aflate in concurs real.


Actele de urmărire penală faţă de sus-numita au fost efectuate intr-o cauză disjunsă din dosarul inaintat instanţei de judecată la data de 07.09.2006 (Dos. nr.111/D/P/2006), prin care au fost trimişi in judecată 12 inculpaţi, in legătură cu tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti a unor acţiuni emise de SC Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa (RRC).


Aşa cum rezultă din materialul probator administrat in cauză, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a efectuat in cursul anului 2004 mai multe verificări in legătură cu operaţiunile bursiere cu acţiuni RRC efectuate in perioada 07-15.04.2004, verificări concretizate intr-o serie de "Note" ce au fost prezentate Plenului Comisiei. In cadrul acestor "Note" s-au reţinut mai multe fapte de natură contravenţională şi au rezultat indicii temeinice de săvărşire a unor infracţiuni cu privire la piaţa de capital sau de natură economică, fiind făcute propuneri de sesizare a organelor abilitate, inclusiv a celor de urmărire penală.


De asemenea, Comisia Naţională de Valori Mobiliare a fost sesizată in mai multe rănduri de către reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti in legătură cu operaţiunile cu caracter manipulativ şi fraudulos cu acţiuni RRC desfăşurate in perioada 07-20.04.2004 de către grupul de interese asociat Rompetrol, fiind semnalate şi reţinăndu-se incălcări grave ale legislaţiei aplicabile pieţei de capital, inclusiv săvărşirea unor infracţiuni specifice acestei legislaţii, de manipulare a pieţei de capital, făcăndu-se in acest sens, propunerea de transmitere a intregului material către Parchetul de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Incă din data de 20.04.2004, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a transmis membrilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.) din care făcea parte in calitate de membru şi inculpata Popovici Irina Mihaela, o serie de constatări cu privire la operaţiunile cu acţiuni RRC din perioada 07-15.04.2004, operaţiuni considerate ca o incălcare gravă a prevederilor regulamentelor bursiere, a procedurilor BVB şi a ordonanţei 28/2002.


In cadrul Notelor Corpului de Control cu referire la tranzacţiile cu acţiuni RRC din perioada menţionată, prezentate şi discutate in şedinţele C.N.V.M., sunt relevate atăt incălcarea unor acte normative căt şi indicii de săvărşire a unor infracţiuni cu caracter economic sau efectuarea unor operaţiuni frauduloase de spălare a banilor.


Cu ocazia mai multor intruniri ale membrilor C.N.V.M., Notele Corpului de Control privind anchetele ce vizau tranzacţiile cu acţiuni RRC au fost rediscutate, solicităndu-se din partea conducerii Comisiei modificări ale constatărilor iniţiale, unii dintre inculpaţii trimişi deja in judecată propunănd ca organele de urmărire penală să nu fie nici măcar informate.


La finalul unei şedinţe extraordinare a C.N.V.M., organizată in data de 21.06.2004, s-a dispus informarea autorităţilor competente (ONPCSB,PNA, ANC, MFP) in legătură cu constatările controlului declanşat asupra modului de tranzacţionare a acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa, solicităndu-se şi un Istoric in care urma a fi redat conţinutul Notelor Corpului de Control. Istoricul a fost prezentat la Cabinetul Preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, materialul suportănd o serie de modificări prin tăiere şi haşurare. In acest mod au fost eliminate mai multe paragrafe conţinănd informaţii relevante privind diminuarea patrimoniului societăţii sau realizarea unor căştiguri in conturile de numerar ori acţiuni aparţinănd persoanelor fizice sau juridice asociate grupului de interese Rompetrol. Au fost, totodată, eliminate constatări relevante ale echipelor de control, care conţineau indicii temeinice de săvărşire a unor infracţiuni cu caracter economic şi la regimul pieţei de capital.


Forma modificată a Istoricului a fost depusă la acelaşi cabinet al preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, de unde a fost transmis ca anexă a adresei de inaintare către instituţiile statului, această activitate fiind supravegheată personal de inculpata Popovici Irina Mihaela.


In cadrul şedinţei extraordinare a C.N.V.M. din data de 21 iunie 2004, aceeaşi inculpată a solicitat să se transmită organelor abilitate şi ONPCSB numai Istoricul tranzacţiilor cu acţiuni RRC, fără concluziile Notelor care fuseseră stabilite de Corpul de Control. In consecinţă, materialul final transmis instituţiilor statului nu a mai conţinut concluziile reţinute iniţial, nu a cuprins nici elementele relevante cu referire la gravitatea şi aspectul infracţional al faptelor constatate, şi nici propunerea sesizării Ministerului Administraţiei şi Internelor asupra acestui caz de manipulare a pieţei, aşa cum se stabilise in şedinţa comisiei din data de 21.06.2004.


Din intregul material probator rezultă că activitatea desfăşurată de inculpata Popovici Irina Mihaela, impreună cu alţi reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, a condus la favorizarea unui grup infracţional organizat, prin ascunderea faptelor penale comise cu ocazia tranzacţiilor efectuate la Bursa de Valori Bucureşti, in perioada 07-15.04.2004. De asemenea, anchetatorii au mai reţinut că, prin faptele săvărşite de inculpată, alături de ceilalţi membri ai C.N.V.M., grupul infracţional a fost sprijinit şi in operaţiuni de spălare de bani, rezultaţi din tranzacţiile bursiere, şi la externalizarea unor sume de bani in conturile unor societăţi de tip off-shore din Cipru, fapt sesizat şi de ONPCSB.


Avănd in vedere că intre faptele reţinute in sarcina inculpatei Popovici Irina Mihaela şi cele reţinute şi descrise prin rechizitoriul din 7 septembrie 2006Â (Dos. nr.111/D/P/2006) al DIICOT există cauzele de conexitate prevăzute de art.34 lit.c şi d din C.p.p., procurorii au solicitat reunirea cauzelor in vederea unei bune infăptuiri a justiţiei, considerănd necesar ca toate infracţiunile şi toţi participanţii să fie judecaţi in acelaşi timp, de aceeaşi instanţă.


Dosarul a fost inaintat la Tribunalul Bucureşti spre competentă soluţionare."
BIROUL DE INFORMARE PUBLICă ŞI RELAţII CU PRESA

×