x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Excepţiile provoacă tragedii

Excepţiile provoacă tragedii

22 Noi 2010   •   21:12
Excepţiile provoacă tragedii

138830-10-1.jpgFederaţia Artiştilor Interpreţi din România (FAIR) şi Sindicatul Operei Naţionale din Bucureşti (ONB) soli­cită autorităţilor să dispună măsurile legale cu privire la situaţia Operei şi la soarta artiştilor, după ce soprana Roxana Briban s-a sinucis.

„Artiştii afiliaţi la FAIR şi Sindicatul Operei Naţionale din Bucureşti, cu sufletele îndoliate de dispariţia prematură a dragei noastre colege Roxana Briban, îşi exprimă încă o dată consternarea cu privire la atitudinea pasivă a autorităţilor statului în ceea ce priveşte soarta artiştilor din România”, spun reprezentanţii celor două organizaţii, se arată

într-un comunicat de presă. Preşedintele FAIR, Leonard Pădureţ, a declarat că cele două organizaţii vor ca auto­ri­tă­ţile să reglementeze situaţia artiştilor din Opera Naţională Bucureşti, dar şi a celorlalţi angajaţi din instituţiile de spectacole şi concerte, în sensul în care aceştia ar trebui să aibă dreptul la contracte de muncă pe perioadă nedeterminată şi să beneficieze de protecţia Codului Muncii. „Sunt nenumărate situaţii în care aceste excepţii provoacă tragedii”, a spus Pădureţ, citat de Mediafax.

El a precizat că, potrivit in­for­ma­ţi­ilor pe care le deţine, soprana Ro­xana Briban se afla, în 2009, la sfârşitul unui contract de muncă pe perioadă determinată, care ar fi putut fi prelungit. Totodată, Pădureţ a amin­tit că s-au făcut controale la ONB, inclusiv din partea Ministerului Culturii, şi au existat rapoarte ale acestor controale, însă nu s-a constatat nici o îmbunătăţire în ceea ce priveşte drepturile salariaţilor instituţiei.

Absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, în anul 2000, laureată a mai multor concursuri de canto, Roxana Briban a debutat imediat după absolvire ca solistă a Operei Naţionale Bucureşti, cu rolul Contessa din opera „Le Nozze di Figaro” de W.A. Mozart. Începutul carierei internaţionale este marcat de debutul la Wiener Staatoper, în anul 2003, cu rolul Micaela, din opera „Carmen” de Bizet. De atunci, soprana română a devenit invitat permanent al scenei vieneze, încheind contracte până în stagiunea 2009-2010. A cântat pe scenele unor mari instituţii din lume, precum Volksoper Wien, Deutsche Oper Berlin, Théâtre du Capitole de Toulouse, Teatro Municipal de Santiago de Chile şi Het Muziektheater Amsterdam.

Roxana Briban s-a sinucis sâm­bă­tă şi, potrivit raportului întocmit de medicii legişti, soprana a încercat mai întâi să-şi taie venele şi a înghiţit mai multe medicamente, în final asfixiindu-se cu o pungă pe care şi-a pus-o pe cap. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Roxanei Briban a fost depus la capela Bisericii Herăstrău, unde i se va putea aduce un ultim omagiu până astăzi, la 10:30, când va avea loc înmormântarea.

×
Subiecte în articol: observator roxana briban