x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EXCLUSIV Cum trage poliţistul român cu arma pe stradă. Vezi ce a nimerit din 255 de cartuşe

EXCLUSIV Cum trage poliţistul român cu arma pe stradă. Vezi ce a nimerit din 255 de cartuşe

de Mara Raducanu    |    29 Noi 2011   •   15:31
EXCLUSIV Cum trage poliţistul român cu arma pe stradă. Vezi ce a nimerit din 255 de cartuşe

A trage sau a nu trage?! In cele mai multe cazuri, oamenii in uniforma se gandesc de doua ori inainte de a apasa pe tragaci. Ei stiu ca dupa acel moment- indiferent de situatie- sunt cercetati penal, purtati prin tribunale, pusi sa faca rapoarte si sa dea explicatii peste explicatii.

In anul 2010, politistii romani au folosit armamentul din dotare in 186 de situatii. Au fost consumate 255 de cartuse. Dintre suspectii asupra carora s-a tras, 14 persoane au fost ranite usor, patru raniti grav, iar una a decedat. In 71 de cazuri, politistii au scos pistoalele pentru prinderea si imobilizarea unor suspecti. In 22 de cazuri pentru actiuni, controale si razii. In 20 de cazuri pentru control autovehicule, 9 cazuri pentru masuri de ordine, iar in alte cinci cazuri pentru prindere urmariti, dezertori, evadati.

● 186 de situatii de folosire a armamentului;
● 255 de cartuse folosite de politistii aflati in misiune;
● 14 persoane suspecte au fost ranite usor, 4 persoane ranite grav si una decedata;
● un singur eveniment in care s-a folosit armamentul asupra unui autovehicul (nici o persoana nu a fost ranita);
● 71 de cazuri pentru prinderea si imobilizarea suspectilor
● 22 de cazuri pentru actiuni, controale, razii
● 20 de cazuri pentru control autovehicule;
● 9 cazuri pentru masuri de ordine;
● 5 cazuri pentru prindere urmariti, dezertori, evadati
● confrom Statului Politistului, aproximativ 52.000 de politisti operativi si neoperativi din Politia Romana au armament in dotare

«Carpati» si «Glock», pistoalele din dotarea Politiei
Politistii au in dotare, in general, pistolul calibru 7,65mm, model 1974
"Carpati", iar unitatile operative si cele speciale de interventie, au in dotare pistoale

Instruirea caschetelor la sala, poligon si simulator
Instruirea de baza pentru trageri se desfasoara la sala sau in poligoane de antrenament, folosindu-se dispozitive, instalatii si simulatoare. Sedintele individuale de tragere curente au ca scop antrenamentul si dezvoltarea deprinderilor personalului pentru utilizarea armamentului din dotare. Sedintele de tragere specifice, executate individual sau de catre structuri constituite in grupe, echipe sau alte asemenea formatii, au ca scop antrenarea personalului pentru utilizarea armamentului in conditiile particulare ale misiunilor pe care acesta le indeplineste, inclusiv in cadrul actiunilor desfasurate in comun de componentele diferite ale Ministerului Administratiei si Internelor.

Sedinte de tragere de pe loc, din deplasare, din mers cu opriri scurte...
Sedintele de tragere pot fi executate de pe loc, din deplasare, din mers cu scurte opriri, din miscare tactica, individual, in patrula sau in echipa, din autovehicul (oprit sau in miscare), ziua sau noaptea, la tinte fixe, cazatoare sau care se deplaseaza. Dupa modul cum a actionat din punct de vedere tactic si in functie de rezultatele obtinute la trageri conducatorul tragerii face analiza exercitiului tactic. El analizeaza in ce masura tragatorii si-au indeplinit misiunea, ce lipsuri s-au constatat din punct de vedere al actiunii tactice sau a instructiei tragerii si da indicatii asupra problemelor carora trebuie sa li se acorde o atentie deosebita.

Tragatorii din politie, diferentiati pe categorii
In baza legislatiei in vigoare, politistii din cadrul Politiei Romane efectueaza
trageri, diferentiat in trei categorii:
● politistii din categoria speciala;
● politistii din categoria operativa;
● politistii din categoria neoperativa.

Cercetare pe cheltuiala politistului
Vasile Lincu, liderul sindicatului "Pro Lex", a declarat pentru Jurnalul National ca inainte ca politistul roman sa fie incurajat sa foloseasca arma din dotare, ar trebui mai intai schimbate procedurile. Lincu sustine ca legea este cea care descurajeaza astfel de reactii din partea uniformei. Asta deoarece, indiferent de situatia folosirii armei din dotare, politstul tragaci este cercetat penal.

"Sigur, asa din vorbe este usor de spus. Au facut ceva in acest sens? Evident, legea actuala il descurajeaza pe politist sa foloseasca arma din dotare. In 2008, s-a discutat despre un proiect de intarire a autoritatii politistului, insa nu a fost dus la bun sfarsit. Indiferent de situatie, politistul este dupa un astfel de incidentcercetat penal, sa se vada daca a folosit sau nu corect arma din dotare. Mai mult, pe toata durata cercetarii, politistul respectiv nu va putea folosi armamentul. In plus, sunt discutabile criteriile cu privire la folosirea armamentului, ca sa nu mai spunem ca dupa ce da cu subsemnatul, totul este pe cheltuiala politistului. In alte tari, se pune foarte mult accidentul pe armele neletale care au rolul de a imobiliza infractotul, nu de a-l omori. Daca si la noi eram dotati cu arme neletale era altceva. In cele mai multe situatii, politistul actioneaza in mediul urban. E riscant sa folosesti armamentul in locuri publice, nu se stie unde se poate duce glontul", sustine Vasile Lincu.
Glock, calibru 9mm, precum si pistoale Makarov, calibru 9x18mm

Indemn la arme dinspre Cotroceni...
Indemnul adresat politistilor de a pune mana pe arme ii apartine insusi presedintelui Traian Basescu. In 2009, la festivitatea de absolvire de la Academia de Politie, atunci cand a fost intrebat cum ar cataloga activitatea politistilor, seful statului a declarat ca si-ar dori ca acestia sa fie mai duri cu infractorii."Sa fie mai duri cu infractorii si sa nu se teama sa faca uz de arma atunci cand este cazul", era indemnul lui Basescu pentru caschete. Prezent si el alaturi de presedinte, Dan Nica, pe atunci ministru de Interne, a explicat atunci faptul ca exista o oarecare teama a politistului roman in a folosi armamentul din dotare din cauza problemelor de procedura care trebuie urmate dupa incident.

La arme, fara rapoarte!
Am ajuns in 2011 si Liviu Popa, seful Politiei Romane, pare sa aiba acelasi indemn pentru subalternii sai.Mai exact, o mai mare fermitate din partea uniformei.Popa le-a cerut politistilor sa fie fermi si sa foloseasca armamentul atunci cand se impune, precizand ca ii indeamna sa inlature teama ca daca vor folosi armele "se va intampla nu stiu ce" si ii asigura ca nu vor trebui sa faca multe rapoarte. "Ii indemn la fermitate, sa inlature frica si teama ca daca vor folosi armamentul se va intampla nu stiu ce. Ii asigur ca nu vor trebui sa faca multe rapoarte".

Ce spune legea?
In conformitate cu prevederile Legii nr.360/2002 privind Statutul
politistului, toti politistii aflati in evidenta unitatilor din subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane au in dotare arme de foc. Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane stipuleaza la art.37 urmatoarele :
(1) Politia Romana poate interveni in forta, in conditiile legii, impotriva celor care pun in pericol viata, integritatea sau sanatatea persoanelor ori a organelor de ordine, precum si impotriva celor care ameninta cu distrugerea unor cladiri sau bunuri de interes public ori privat.
(2) Folosirea mijloacelor din dotare se face numai dupa avertizarea si somarea, prin mijloace de amplificare sonora, a participantilor la dezordine asupra necesitatii respectarii legii si ordinii publice. Daca dupa avertizare se incalca in continuare ordinea publica si legile, politistul numit ca sef al dispozitivului de ordine sau sefii ierarhici ii someaza pe participanti folosind formula: Prima somatie: Atentiune, va rugam sa parasiti... Vom folosi forta!, urmata de semnale sonore si luminoase. Daca dupa trecerea perioadei de timp necesare dispersarii cei somati nu se supun, foloseste o ultima somatie, astfel: Ultima somatie: Parasiti... Se va folosi forta!
(3) Daca in astfel de situatii, precum si in cele prevazute de art. 47 din Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor se impune uzul de arma, in prealabil se va folosi o ultima somatie, astfel: Parasiti... Se vor folosi armele de foc!
(4) Folosirea mijloacelor de impiedicare si constrangere inceteaza de indata ce s-a restabilit ordinea publica.

Cadrul legal pentru uzul de arma
Legea 17/1996
CAP. 3 Uzul de arma.
ART. 46
Prin uz de arma, in sensul prezentei legi, se intelege executarea tragerii cu arma de foc asupra persoanelor sau bunurilor.
ART. 47
Persoanele care sunt dotate cu arme de foc pot face uz de arma, pentru
indeplinirea atributiilor de serviciu sau a misiunilor militare, in urmatoarele situatii:
a) impotriva acelora care ataca militarii aflati in serviciul de garda, paza, escorta, protectie, mentinerea si restabilirea ordinii de drept, precum si impotriva celor care, prin actul savarsit, prin surprindere, pun in pericol obiectivul pazit;
b) impotriva acelora care ataca persoanele investite cu exercitiul autoritatii publice sau carora, potrivit legii, li se asigura protectie;
c) impotriva persoanelor care incearca sa patrunda ori sa iasa in mod ilegal in sau din unitatile, subunitatile militare ori din perimetrele sau zonele pazite - vizibil delimitate -stabilite prin consemn;
d) pentru imobilizarea infractorilor care, dupa savarsirea unor infractiuni, incearca fuga;
e) impotriva oricarui mijloc de transport folosit de persoanele prevazute la lit. b) si c), precum si impotriva conducatorilor acestora care refuza sa opreasca la semnalele regulamentare ale organelor abilitate, existand indicii temeinice ca au savarsit o infractiune ori ca este iminenta savarsire a unei infractiuni;
f) pentru imobilizarea sau retinerea persoanelor cu privire la care sunt probe ori indicii temeinice ca au savarsit o infractiune si care riposteaza ori incearca sa riposteze cu arma ori cu alte obiecte care pot pune in pericol viata ori integritatea corporala a persoanei;
g) pentru a impiedica fuga de sub escorta sau evadarea celor aflati in stare legala de detinere;
h) impotriva grupurilor de persoane sau persoanelor izolate care incearca sa
patrunda fara drept in sediile sau in perimetrele autoritatilor si institutiilor publice;
i) impotriva celor care ataca sau impiedica militarii sa execute misiuni de lupta;
j) in executarea interventiei antiteroriste asupra obiectivelor atacate sau capturate de teroristi, in scopul retinerii sau anihilarii acestora, eliberarii ostaticilor si restabilirii ordinii publice.

×