Scandalul privind finantarile ilegale ale clubului de fotbal Politehnica Timisoara ia amploare. Joia trecuta, Constantin Ostaficiuc, presedintele CJ Timis, si Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, au luat impreuna calea Bucurestiului. Motivul vizitei celor doi a fost o intrevedere cu Sorin Blejnar (foto sus), presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Cei doi edili banateni au toate motivele sa incerce o interventie la seful Finantelor, dupa ce acestia si-au dat semnatura si girul ca 4 milioane de euro din bugetul Timisoarei si cel judetean sa se "scurga" catre firmele lui Marian Iancu, finantatorul de la Poli Timisoara.
Chiar daca Ostaficiuc si Ciuhandu au incercat sa tina cat mai secreta vizita facuta la Sorin Blejnar, surse din cadrul ANAF au confirmat, pentru Jurnalul National, prezenta celor doi oficiali locali la sediul Finantelor nationale din Bucuresti. Cei doi au incercat sa il convinga pe Sorin Blejnar ca finantarile aprobate catre firmele lui Iancu au fost pentru binele echipei de fotbal, dar si al miilor de suporteri ai echipei timisorene. Mai mult, cei doi au cerut ca investigatiile din dosarele privind finantarile ilegale, de la Administratia Fiscala Timis, sa fie reluate de alti inspectori decat cei de pana acum. Toate acestea in conditiile in care atat ANAF, cat si DNA au lucrari si actiuni de control care trebuie sa lamureasca de ce consilierii locali din Timisoara, consilierii judeteni din Timis, cu aprobarea presedintelui Ostaficiuc si a primarului Ciuhandu, au aprobat finantari de milioane de euro, in conditiile in care firmele lui Marian Iancu aveau mari datorii catre statul roman.
Jurnalul National a dezvaluit modul in care autoritatile banatene au inchis ochii si chiar au pus umarul la ingineriile financiare ale lui Marian Iancu (foto jos), care au avut ca rezultat retrogradarea echipei. Poli Timisoara a fost sanctionata de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne care mentine decizia luata de Federatia Romana de Fotbal de a lasa echipa banateana in liga secunda. Poli Timisoara va activa anul viitor in Liga a II-a. Atat Ostaficiuc, cat si Ciuhandu pot fi considerati complici la evaziune fiscala promovata de finantatorul Politehnicii Timisoara, lucru care explica vizita celor doi la seful ANAF. Schema financiara a fost sesizata de inspectorii de la Finantele Timis inca din anul 2009. Controalele au fost insa oprite dupa interventia mai multor politicieni locali si in primul rand a presedintelui CJ Timis, pedelistul Constantin Ostaficiuc.
Divizarea partiala facuta de Marian Iancu la societatea care sustine clubul Poli Timisoara e considerata legala de Tribunalul Timis, in pofida opozitiei Fiscului. Finantistii timiseni au sesizat ANAF vizavi de "ingineria" lui Iancu. Principalii acuzatori, patronul Stelei, Gigi Becali, si directorul Otelului Galati, Marius Stan, sustin ca divizarea societatii facuta de Marian Iancu ar fi interzisa de regulamentele UEFA si FRF. Finantistii timisoreni afirma insa ca divizarea partiala a fost o inginerie foarte ingenioasa, la limita legii.
La inceputul anului 2011, Marian Iancu a solicitat aprobarea unei divizari partiale a societatii care sustine clubul de fotbal, potrivit art. 250 din Legea 31 a societatilor comerciale. La acel moment, SC FC Politehnica Timisoara SA avea o datorie la Finantele timisorene de 9 milioane de lei, adica ceva mai mult de 2 milioane de euro. Prin divizare, Iancu a pasat o datorie de 7 milioane la nou-infiintata firma BKP Faber. O data cu acest pasiv, a transmis si un activ reprezentand un teren de 20 de hectare in Sacosu Turcesc. Acest teren a fost executat o data de Fisc, care nu a reusit sa gaseasca cumparatori pentru el. In noua firma a intrat ca actionar o alta societate a lui Iancu, BKP Management Invest, care detine si 19% la SC FC Politehnica SA. BKP Management Invest pretinde o returnare de TVA care, spune Iancu, ar acoperi datoria la Fisc.