x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Executate de un politist

Executate de un politist

17 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
AFACERI NECURATE - 150 de familii au fost scoase in strada la Braila O afacere menita sa lase pe drumuri zeci de familii a fost pusa pe picioare la Braila inca din 2001. Cooperativa de Credit "Dunarea" Braila a vandut la licitatie apartamentele debitorilor, fara ca acestia sa primeasca inainte vreo notificare.
NICOLETA BUTNARU

LINISTE. La sediul zeloasei Cooperative de Credit nu se vede prea multa miscare
Intr-un moment in care piata imobiliara din intreaga tara a devenit extrem de scumpa, in Braila s-au putut cumpara apartamente de doua sau trei camere cu suma modica de 100 de milioane de lei. Circa 150 de apartamente ipotecate la Cooperativa de Credit "Dunarea", infiintata pentru lichidarea falimentarei Banci Populare "Dunarea" Galati, au fost adjudecate, paradoxal, tot de catre "Dunarea". Imobilele au fost vandute apoi unor terti, pentru preturi care depasesc cu putin 3.000 de euro. Afacerea a fost dirijata de executorul bancar Stelica Mocanu, un fost politist, impotriva caruia, pana acum, Politia si Parchetul n-au luat nici o masura. Multi dintre pagubiti nici n-au stiut ca noua banca a inceput executarea lor.

POLITISTUL. "Dunarea" Braila a scos apartamentele la licitatie si le-a achizitionat chiar ea, prin reprezentantul sau, executorul bancar Stelica Mocanu. Desi unele apartamente valoreaza la pretul pietei chiar si un miliard de lei, "Dunarea" si-a adjudecat locuintele oamenilor la preturi de zece ori mai mici. Multi debitori au incercat sa-si achite creditele, insa, de cate ori mergeau la sediul Cooperativei gaseau doar portarul. Unii au asteptat sa fie instiintati asupra procedurii prin care urmeaza sa-si achite datoriile catre noua banca, fiindca aveau contracte in derulare.

CONCRET. Executorul bancar Stelica Mocanu sustine ca a procedat conform legii. Scandalul a ajuns, insa, si la organele de cercetare penala dupa ce cumparatorul unui asemenea apartament a relatat cum a fost inselat de Mocanu. "Eu am cumparat locuinta de la Cooperativa de Credit «Dunarea», am dat 350 de milioane pe apartament, insa in contract scrie ca pretul este de 185 de milioane. Apoi, cand m-am dus sa intru in apartament, ultimii proprietari mi-au aratat cu acte ca inca se judeca", a povestit unul dintre noii proprietari. Acesta a depus chiar si plangere penala impotriva executorului bancar. Politia si Parchetul au deschis o lucrare penala pe numele lui Mocanu, pentru inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

LEGEA. Avocatii sustin ca este cel putin "dubios" faptul ca imobilele au fost adjudecate chiar de catre creditor. Apoi, legal ar fi fost ca imobilele sa fie evaluate, vandute prin licitatie publica la pretul pietei, dupa care, din pretul obtinut, banca sa-si opreasca partea, iar diferenta sa fie atribuita proprietarilor. Pana acum, Politia si Parchetul au inregistrat zeci de plangeri penale impotriva lui Stelica Mocanu, dar o parte dintre cercetari s-au finalizat cu neinceperea urmaririi penale (NUP).

LEGATURI PERICULOASE. Sa fie oare NUP-urile date de Politie, cu avizul Parchetului, rezultatul faptului ca Mocanu a lucrat si el la Cercetari Penale, dupa care s-a pensionat din cauza unor afectiuni medicale? Sau efectul faptului ca, si acum, Mocanu are legaturi in Politie, unul dintre cumnatii sai fiind ofiter de Cercetari Penale. Cert este ca, in ultimul timp, mai multe instante judecatoresti, la care au apelat debitorii dati afara din case, s-au pronuntat impotriva lui Stelica Mocanu, gasind ca, de fapt, Cooperativa de Credit "Dunarea" nu are calitate procesuala si, prin urmare, nu avea dreptul sa vanda si sa actioneze asupra apartamentelor ipotecate la Banca Populara "Dunarea" Galati.

NEGARE

"Nu-i adevarat ca am primit 350 de milioane de lei, ci in numele bancii, 185 de milioane, cat scrie in contract. Nu exista nici o cercetare pe numele meu. Nu-i nimic adevarat" - Stelica Mocanu, executorul bancar acuzat

×
Subiecte în articol: observator dunărea mocanu stelica mocanu