Una dintre cele mai mari probleme din sistemul de sănătate românesc continuă să rămână exodul medicilor, însă nu doar veniturile mici îi alungă pe tineri specialiști și pe viitorii medici. Pe lângă salariile neatractive, condițiile de muncă din spitalele româneşti și lipsa oportunităților de dezvoltare profesională sunt două dintre principalele cauze ale migraţiei masive a personalului medical, atrag atenţia specialiștii de la Institutul Național Democrat.
Cu toate că există posturi în sistemul sanitar, acestea nu se ocupă din cauza numeroaselor „boli” ale Sănătăţii. În opinia specialiștilor, cea mai importantă și imediată consecință a unui sistem bolnav este migrația masivă a medicilor și asistenților către alte țări.
Astfel că foarte mulţi dintre medicii români, în special tinerii specialişti şi rezidenţii, au preferat şi aleg în continuare să profeseze în străinătate, chiar dacă sunt departe de familie. Cei mai mulți dintre cei care decid să plece au specializări precum: medicină generală, medicină de familie, chirurgie generală și anestezie-terapie intensivă.
„Cel mai des motiv enunțat al plecării este nivelul salarial. Noi am identificat și niște condiții de lucru din sistem (ca motiv al plecării — n.r.). Când spun condiții de lucru mă refer nu numai la dotarea tehnică din spitale, cabinete, vorbim și de sistem în sine cum lucrează. Mai există o cauză, aceea de dezvoltare profesională, pentru că foarte mulți și-ar dori o carieră profesională în țară, iar acest lucru nu este o cale transparentă sau pe care să o poată accesa toți cei interesați”, spune dr. George Nicola, coordonatorul Departamentului de Politici de Sănătate din cadrul Institutului Național Democrat.
Spitalele, închise din lipsă de personal
Potrivit acestuia, din anul 2007 până în prezent au plecat să muncească în străinătate 43.500 de medici, dentiști, farmaciști, asistenți medicali şi moașe.
Cifrele, însă, sunt doar estimative, deoarece nicio institiţie a statului român nu are o situaţie exactă a cadrelor medicale care au plecat peste hotare şi, mai grav, nici măcar a celor care mai sunt în ţară. „Cifrele sunt diferite, indiferent de pe ce site, indiferent de ce instituție e abilitată să facă aceste demersuri, cifrele nu le veți găsi identice. Mai mult decât atât, putem în mare să vedem că în sistem a intrat mai puțin personal medical decât a plecat și de ce, pentru că față de 1990 avem de patru ori mai mulți absolvenți ai școlilor sanitare, facultăților de medicină, dar spitalele sunt închise din lipsă de personal. Din 2007 până în prezent, circa 43.500 — personal medical și când zicem personal medical ne referim la medici, asistenți medicali, moașe, dentiști, farmaciști, din care 14.000 sunt medici (n.r. - care au plecat)”, a afirmat dr. Nicola, adăugând că „din 1990 până în prezent, circa 21.000 de medici au ales să plece”.
Astfel, România pierde resurse umane foarte importante pentru pregătirea cărora s-au alocat sume foarte mari de bani.
România este codașă în Uniunea Europeană în privinţa numărul de medici raportat la mia de locuitori, cu 2,5 medici la mia de locuitori, față de media europeană care este de 3,4. Mai mult, specialiştii estimează că anul acesta numărul de medici raportat la mia de locuitori va scădea la 2,2.