Procurorul şef al Parcgetului general, Marius Iacob a venit, marţi, la Petroşani la Institutul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă, iar la ieşirea din institut a oferit mai multe detalii ale expertizei, care în curând va fi finalizată. În primul rând s-a putut stabili cu certitudine că la Maternitatea Giuleşti a fost vorba despre un incendiu, nu de o explozie.
"Am constatat că sunt într-un stadiu foarte avansat şi că fac eforturi deosebite pentru a finaliza această expertiză care va constitui elementul de bază în cazul anchetei pe care o desfăşurăm. Am stabilit de comun acord că se mai impune clarificarea unor aspecte legate de prezenţa anumitor obiecte în acel salon, pentru care vom face mai multe audieri şi în cel mai scurt timp le vom pune la dispoziţie aceste materiale pe care le vom obţine", a declarat Marius Iacob.
De asemenea, procurorul poate vorbi, cu certitudine, în acest moment despre un incendiu produs la Maternitatea Giuleşti: "S-a stabilit cu certitudine că nu a fost o explozie în acea încăpere ci un incendiu care a izbucnit din acea zonă (n.r.- dintr-o zonă în care se aflau mai multe obiecte) aparatul de aer condiţionat. Sunt specialişti foarte buni la INSEMEX şi noi ne bazăm foarte mult pe expertizele pe care le fac dânşii şi am mai colaborat cu ei în dosarele instrumentate în teritoriu".
EXPERTIZĂ CU SIMULARE DE INCENDIU
Procurorul a fost însoţit şi de Ştefan Mareş, inspectorul şef adjunct al ITM Bucureşti: "Sunt primii specialişti care şi-au oferit necondiţionat ajutorul pentru aflarea cauzelor care au condus la producerea acestui accident. Din punct de vedere al sănătăţii şi securităţii în muncă, despre cauzele şi împrejurările care au condus la acest eveniment vom putea vorbi numai după finalizarea expertizei. Vom fi în stare să spunem atunci exact ce s-a întâmplat şi din punct de vedere organizatoric şi din punct de vedere tehnic", a spus acesta.
De asemenea, directorul INSEMEX Constantin Lupu spune că rezultatul expertizei va mai dura, întrucât documentele ridicate de anchetatori sunt numeroase: "Surprinzător documentele solicitate sunt atât de voluminoase iar colegii mei experţii trebuie să le citească amănunţit pentru a face o corelare între scenariile de până acum stabilite în această încăpere şi documentele care au fost puse la dispoziţie. Aparatele medicale şi toate echipamentele sunt poziţionate exact aşa cum au fost înainte de producerea evenimentului. Până în acest moment am încercat să simulăm, să modelăm, să creăm diverse scenarii de verificare a ipotezelor care au putut conduce la producerea evenimentului. Cercetările sunt în plină desfăşurare. Astăzi cu reprezentanţii de la Parchet şi ITM Bucureşti am stabilit continuarea cercetărilor pentru a clarifica cu certitudine cauzele care au condus la producerea acestui nedorit accident de la Maternitatea Giuleşti. În această încăpere cu instalaţiile de aer condiţionat funcţionabile s-a încercat să se stabilească cu aceste instalaţii de aer condiţionat în funcţie dirijarea curenţilor de aer şi a fumului care a fost degajat de incendiu. S-a încercat să se simuleze un incendiu, un focar bine conturat de această dată între birou şi dulăpiorul cu şase sertare s-a produs un incendiu, iar prin senzorii amplasaţi în această încăpere s-a urmărit evoluţia temperaturii şi dirijarea fumului în situaţia în care instalaţiile erau oprite sau pornite. S-a încercat să se stabilească temperaturile de înmuiere sau de deformare a materialelor combustibile din secţie, în special materialul plastic fie de la incubatoare fie de la instalaţia de aer condiţionat, fie de la tabloul de siguranţă existent acolo lucru care ne ajută să definim clar la ce temperatură a fost în acel moment în acea zonă. Nu pot să spun acum temperatura", a menţionat acesta.