x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Expertize INSEMEX la Uricani şi Sadu

Expertize INSEMEX la Uricani şi Sadu

de Monalise Hihn    |    15 Feb 2011   •   12:25

Specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţia Antiexplozivă (INCD - INSEMEX) Petroşani efectuează expertizele în cazul celor două accidente de muncă de la EM Uricani şi Uzina Mecanică Sadu. Primul accident a avut loc în data de 5 februarie şi s-a soldat cu moartea a cinci persoane, iar al doilea a avut loc în 11 februarie, două persoane au murit şi o alta a fost grav rănită.

Anchetele privind cele două accidente de muncă sunt în desfăşurare. Specialiştii verifică acum cauzele care au dus la producerea accidentelor care au dus la moartea a şapte persoane şi la rănirea foarte gravă a alteia. Specialiştii de la INSEMEX sunt cei care întocmesc expertizele. Tot ei au fost cei care au întocmit un astfel de raport în cazul exploziei de la Maternitatea Giuleşti, din luna august 2010.

Analize la Uricani
La Uricani, specialiştii INSEMEX continuă să adune probe şi să facă măsurători. Directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţia Antiexplozivă, Constantin Lupu, spune că în comisia de expertiză sunt în jur de 20 de cercetători: "Expertiza tehnică este în desfăşurare. Nu pot avansa un termen până la care vom fi gata. În jur de 20 de specialişti lucrează la aceasta. Colegi de-ai mei intră în subteran, culeg noi probe, fac noi măsurători cum apar mici semne de întrebare. Adunăm documente şi facem verificări, culegem mărturii, pentru că orice ipoteză trebuie verificată. Este o ancheta la fel de complexă ca şi cea în cazul accidentului de la Petrila, din 15 noiembrie 2008. În cazul Uricani nu se ştie însă sursa de iniţiere care a determinat cele două explozii”. În data de 5 februarie, în jurul orei 14.30, la Exploatarea Minieră Uricani, la o adâncime de 430 de metri a avut loc, probabil, o deflagraţie. O echipă formată din patru electricieni şi un inginer executa acolo lucrări la un transformator. Din păcate, cei cinci şi-au pierdut viaţa. Câteva ore mai târziu, 15 salvatori au intrat în subteran. În timpul operaţiunilor de salvare, în subteran a avut loc o a doua explozie. Din fericire, salvatorii se aflau la distanţă de locul incidentului şi doar o singură persoană a fost uşor rănită. 

Cauzele accidentului
Inspecţia Naţională a Muncii a cerut specialiştilor de la INSEMEX Petroşani să efectueze expertiza şi în cazul accidentului de muncă de la Uzina Mecanică Sadu. În data de 11 februarie, la Secţia de împachetare capse a Uzinei Mecanice Sadu a avut loc o explozie, care a dus la moartea a două femei şi la rănirea gravă a unui bărbat. Directorul INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, împreună cu alţi trei specialişti ai institutului au ajuns la faţa locului. "Nu pot să vă spun cum arătau cele două victime. M-am îngrozit”, declară Lupu. Acesta adaugă că specialişti din cadrul Laboratorului de Expertiză din institutul au prelevat probe de pulbere de la locul accidentului. "Vom face mai multe teste în laborator şi tot felul de încercări. La acest caz lucrează nouă specialişti. Trebuie să stabilim cauzele care au dus la producerea accidentului. Nu pot preciza cam în cât timp vom finaliza expertiza. Important este să depistăm cu exactitate cauzele, iar cu aceste lucruri nu ne putem juca, având în vedere că aceste expertize vor fi prezentate în instanţe”, încheie directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţia Antiexplozivă (INCD - INSEMEX) Petroşani.

×