Căminul 14 din Complexul Studenţesc a fost zguduit, joi seara, de o explozie. Deflagraţia a făcut ţăndări mai multe ferestre şi a pus la pământ uşile mai multor camere. Îngroziţi, studenţii au părăsit căminul. Din fericire, explozia nu a fost urmată de incendiu şi nimeni nu a fost rănit. Compania de gaze neagă orice vină, deşi declaraţiile resposnabililor din imobil contrazic acest lucru. Este al patrulea incident, în ultimii doi ani, datorat scurgerilor de gaze. De fiecare dată se fac anchete, însă atât mele de construcţii cât şi E.ON Gas Distribuţie SA, compania de distribuţie a gazelor par să nu aibă nici o vină pentru acumulările de gaze care duc la pierderi de vieţi omeneşti. E.ON Gas are echipe rapide de intervenţie şi trebuie să monitorizeze orice scurgere. Doar în Timişoara, bilanţul ultimilor trei ani este de 2 morţi şi peste zece răniţi. Toate anchetele începute zac prin sertare, iar vinovaţi sunt fie morţii fie autori necunsocuţi.
Cel puţin 10 camere de la etajul unu al căminului 14C au fost afectate de suflul exploziei. Uşile mai multor camerelor au fost dărâmate, iar mai multe ferestre geamuri s-au spart.În momentul exploziei, în cămin se aflau în jur de 80 de studenţi care au rămas pe perioada vacanţei la Timişoara. Aceştia au ieşit speriaţi din camere imediat după explozie. Sorin Agarliţă, unul dintre studenţii care se afla în cămin în momentul deflagraţiei, declară şocat: ”Ascultam muzică, dintr-o dată am auzit o bubuitură. M-am trezit cu uşa peste mine”. Alţi studenţi au simţit miros puternic de gaz imediat după explozie. E-On Gaz a anunţat, prin intermediul unor afişe lipite pe uşile căminelor, că joi, 28.04.2011, între orele 10 şi 18, gazul urma să fie oprit în zonă “din motive tehnice”. Anunţul E On conţinea şi o avertizare, potrivit căreia studenţii erau sfătuiţi să închidă robinetele de gaze în perioada amintită. Oprirea gazului a fost cauzată de înlocuirea unei magistrale din imediata apropiere a căminului.
La faţa locului au sosit mai multe echipaje de la Ambulanţă, Jandarmi şi Poliţie. O echipă de intervenţie de la E On Gaz a sosit, de asemenea, la locul exploziei, pentru a verifica din ce cauză s-a produs explozia.
”Am fost sesizaţi cu privire la faptul că în căminul 14 din Complexul Studenţesc din Timişoara s-a produs o explozie. Ajunşi la faţa locului am constatat că a fost vorba de o deflagraţie neurmată de incendiu. Din fericire, nu au fost victime omeneşti, iar pagubele materiale sunt minime pentru o astfel de situaţie. Facem cercetări, împreună cu specialiştii E-On Gaz, să vedem care au fost cauzele exploziei. În acest moment sunt luate în calcul mai multe posibilităţi. Este vorba despre o acumulare de gaze. În camere nu au fost descoperite butelii”, ne-a declarat mr. Lucian Mihoc, de la ISU Banat.
E-ON Gaz precizează, printr-un comunicat dat publicităţii vineri dimineaţa, că explozia care s-a produs în căminul din Complexul Studenţesc din Timişoara nu a fost provocată de o acumulare de gaze. “În urma verificărilor efectuate la instalaţia interioară din cămin care funcţionează cu gaze naturale, precum şi a detectărilor pe reţeaua stradală de distribuţie, s-a constatat că este exclus ca incidentul să fi fost provocat de o acumulare de gaze. Astfel, incidentul nu are nicio legătură cu lucrările de investiţii desfăşurate în zonă de E.ON Gaz Distribuţie şi care au constat în modernizarea unei porţiuni a sistemului de distribuţie”, se arată în comunicatul E.ON Gaz.
Toate aceste declaratii sunt contrazise de către “Cei dela E On Gas au lucrat la cutia de gaz a clădirii de pe la şapte şi jumătate seara. Erau trei sau patru muncitori. Am în pază patru cămine. Am plecat de lângă ei şi după 15 minute m-a sunat administratoarea căminului că a explodat centrala. A durat până l-am găsit pe fochist. Când am ajuns cu el, erau sosite şi ambulanţele. Noi am deschis centralele, ambele, şi nu era nici o urmă de explozie, fum sau foc. Sincer cred că s-a acumulat gay pe holul căminului, cum au lucrat cei de la gaze. Aşa se explică de ce uşile, la explozie, au fost împinse de suflu spre interior. Bine căn u a murit nimeni”, a declarat, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, Ştefan Balint, responsabilul cu securitatea pentru căminele din zonă. Proprietarul clădirii, Univeristatea Politehnica, va solicita o anchetă amănunţită, existând suspiciunea că vina este a celor de la compania de gaze. “Pagubele sunt mari. Vom fi atenţi la constatare şi la anchetă. Există precedente cu această companie de gaze”, a declarat unul dintre directorii administrativi ai Politehnicii timişorene.