x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Explozie la uzina de armament Sadu

Explozie la uzina de armament Sadu

02 Aug 2011   •   08:01
Explozie la uzina de armament Sadu

O femeie a fost grav ranita in urma unei explozii la uzina de armament Sadu. Femeia a suferit arsuri de gradul trei pe fata si pe maini, fiind transportata la spitalul din Targu Jiu si aflandu-se in afara oricarui pericol. Angajata, in varsta de 34 de ani, lucra in sectia Pirotehnica, unde a avut loc explozia.

Acesta nu este singurul incident de acest fel produs anul acesta la fabrica de armament Sadu. In 11 februarie, o explozie a avut loc intr-un atelier al Uzinii Mecanice din Sadu, unde erau depozitate aproximativ doua tone de pulbere. In urma exploziei, doua femei si-au pierdut viata, iar un barbat a fost grav ranit, suferind arsuri pe 40 la suta din suprafata corpului. Pentru stabilirea cauzelor exploziei au fost declansate anchete de catre Parchet, Politie, Inspectoratul Teritorial de Munca, dar si de catre o comisie a ROMARM. Totodata, o echipa de la INSEMEX Petrosani a mers la Uzina Mecanica de la Sadu pentru a face cercetari in vederea realizarii unei expertize tehnice necesare stabilirii cauzelor deflagratiei.

In urma acestui incident, productia la uzina de armament urma sa fie oprita timp de aproximativ o luna, pentru a fi refacuta infrastructura interna afectata de explozie.

Conducerea Uzinei Mecanice Sadu declara atunci ca unitatea, care avea datorii catre bugetul de stat de 120 de milioane de lei, va implementa din acest an un program de modernizare in valoare de aproape 20 de milioane de lei, banii urmand sa fie alocati de Ministerul Economiei. Uzina Mecanica Sadu figura in raportul ANAF ca aflandu-se in topul datornicilor catre stat din judetul Gorj, potrivit Mediafax. Ulterior, in 8 iunie, Parchetul Tribunalului Gorj a dispus inceperea urmaririi penale impotriva a cinci angajati ai Uzinei Mecanice Sadu, acuzati ca nu au respectat anumite prevederi pentru manevrarea pulberii care rezulta din munitia expirata, ceea ce a dus la explozia din februarie in urma careia doi oameni au murit.

In noiembrie 2010, la UM Sadu au avut loc doua accidente de munca, in urma carora doua femei au fost ranite.

Si in februarie 2010, la uzina de la Sadu s-au produs doua accidente de munca grave, soldate cu ranirea a trei persoane. In cazul a doua dintre victime comisiile de ancheta au stabilit ca acestea nu ar fi respectat normele de protectie a muncii.

Uzina Mecanica Sadu, care este situata in orasul Bumbesti Jiu din judetul Gorj, in apropierea drumului european E70 Targu Jiu - Petrosani, produce munitie de infanterie, armament de infanterie si componente pentru acesta si elemente pirotehnice de initiere.

Administratorul special al UM Sadu este Marcel Hoara (PDL).

×