Pulovere care îți verifică permanent starea de sănătate sau rochii din celuloză care cresc singure, fără cusături, produse de microbii care duc la fermentarea vinului sunt doar câteva din exponatele care vor fi prezentate la expoziţiile "Futurotextiles", care vor avea loc, în toamnă, la Timişoara şi Bucureşti.
Expoziția este compusă din trei părți: cea pedagogică, în care sunt explicate originile și diversitatea textilelor, cea științifică, în care se pune accentul pe noile tehnologii din domeniul textilelor și cea artistică, pentru că noile fibre și proprietățile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii și designerii.
"Noile fibre par să vină direct din domeniul științifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducție, apretare și microîncapsulare, capătă proprietăți cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îți pot modifica anumite condiții fizice în funcție de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice", spune Caroline David, curatoarea expoziției.
Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic și cultural al orașului Lille, capitală culturală europeană în 2004. Începând cu 2006, expoziția propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuințări ale textilelor contemporane, de la creația artistică la științe aplicate.
De la prima ediție, expoziția Futurotextile a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). După primele două ediții (2006, respectiv 2008), expoziția actuală include noile descoperiri și pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer și pe invenții demne de autorii de SF.
De exemplu, tricoul "Psyché" este echipat cu senzori discreți care înregistrează ritmul cardiac și respirator al individului care îl poartă, cât și mișcările acestuia. Informațiile sunt transmise instantaneu către o centrală printr-un sistem de IP/GPRS şi folosite apoi pentru diagnostice.
Pe partea artistică, gama "Wooden Textile" realizată de Elisa Stro, prezintă materiale jumătate textile, jumătate lemnoase.
Expoziţia se va desfăşura mai întâi la Timişoara, în perioada 10 - 29 septembrie, la Halele TIMCO. La București expoziția va fi prezentată între 15 octombrie și 17 noiembrie, în spațiile pentru expoziții temporare ale Muzeului Național de Istorie a României.