Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a decis acţionarea în instanţă a Guvernului condus de Emil Boc, pentru lacunele şi contradicţiile dintre OUG 58/2010 şi normele metodologice aferente. "Procesul pe care FACIAS îl va intenta Executivului reprezintă o reacţie civică la adresa deficienţelor legislative prezente în cadrul normelor metodologice pentru OUG de modificare a Codului Fiscal.
Printre problemele identificate se numără incoerenţa referitoare la obligaţia declarării şi plăţii contribuţiilor (în OUG 58/2010, aceste responsabilităţi revin plătitorului de venit, în timp ce normele prevăd aceste obligaţii în sarcina primitorului de venit), amendarea nejustificată a contribuabililor care nu declară în termen de trei zile că nu mai obţin "venituri de natură profesională" (în condiţiile în care nu este specificat momentul din care se calculează cele trei zile) sau inconsecvenţa privind plata contribuţiilor sociale (nu este precizată cota corespunzătoare: cea datorată de salariaţi, respectiv 10,5%, sau cea datorată, potrivit Legii 19/2000, de celelalte categorii de asiguraţi, respectiv 31,3%)", se arată într-un comunicat al fundaţiei.
Într-o scrisoare deschisă, adresată premierului Emil Boc, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, cu titlul "Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?", artiştii anunţă Guvernul României că intră în grevă fiscală începând cu data de 1 septembrie 2010, până la abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 58/2010. "Refuzăm să mai plătim impozitul pentru drepturile de autor unui Guvern incapabil să aibă o relaţie civilizată cu cei care creează opere culturale unicat, fără nici cel mai mic concurs din partea guvernanţilor autohtoni, ce sabotează, astfel, patrimoniul naţional", se specifică în scrisoare. Semnatarii acuză atitudinea Guvernului României faţă de artişti şi intelectuali, arătând că este discriminatorie, prin suprataxarea drepturilor de autor, şi discreţionară, prin obligaţia de a depune pentru fiecare drept de autor obţinut fişe fiscale la trei autorităţi ale statului în fiecare lună.
"Cerem Parlamentului României să îşi exercite controlul asupra OUG 58/2010, în conformitate cu art. 115, alin. (7) din Constituţia României, şi să elimine prevederile discriminatorii şi abuzive ale OUG 58/2010. Precizăm că declararea grevei fiscale este una dintre măsurile de protest împotriva supraimpozitării drepturilor de autor. Anunţăm, pe această cale, şi pregătirea unor proteste publice în ţară şi străinătate", mai precizează semnatarii, între care se numără Dan Mircea Cipariu, scriitor, preşedintele Secţiei Poezie, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Bucureşti; Cristi Godinac, preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind; Harry Tavitian, pianist; Nicolae Prelipceanu, scriitor; Alexandru Solomon, cineast; Varujan Vosganian, scriitor, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, alături de mulţi alţii.