x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FACIAS dă în judecată Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior pentru refuzul de a face publice salariile conducerii

FACIAS dă în judecată Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior pentru refuzul de a face publice salariile conducerii

de Redacția Jurnalul    |    26 Aug 2024   •   15:13
FACIAS dă în judecată Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior pentru refuzul de a face publice salariile conducerii

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, acuzând lipsa de transparență și refuzul acesteia de a furniza informații de interes public esențiale privind gestionarea resurselor financiare publice.

„Într-o democrație sănătoasă, transparența și responsabilitatea nu sunt doar principii teoretice, ci obligații concrete ale instituțiilor publice. Prin această acțiune, FACIAS cere instanței să oblige Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior să comunice fără întârziere următoarele detalii:

• Indemnizațiile acordate membrilor consiliului de administrație și conducerii Agenției, incluzând numele, funcțiile, fișele de salarizare și valoarea totală a indemnizațiilor. Cetățenii au dreptul să știe cum sunt remunerate persoanele care gestionează banii publici.

• Raportul de activitate al Agenției, cu accent pe activitățile desfășurate, rezultatele obținute și planurile de viitor. Este esențial ca cetățenii să fie informați despre modul în care această agenție utilizează fondurile publice și care sunt realizările concrete.

• Proiectele de anvergură derulate în ultimul an, cu detalii despre obiective, rezultate și sursele de finanțare. Orice proiect finanțat din fonduri publice trebuie să fie transparent, de la început până la finalizare.

• Situația bugetară a Agenției, incluzând repartizarea fondurilor pe principalele categorii de cheltuieli și investițiile realizate”, transmite FACIAS într-un comunicat de presă.

Noua agenție, care a luat ființă în 2023, nici măcar nu a înregistrat cererea FACIAS, așa cum era obligată de lege.

„În mod alarmant, Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior a ales să ignore complet solicitarea FACIAS, refuzând inclusiv să o înregistreze. Această tăcere nu este doar suspectă, ci reprezintă o încălcare a obligației de transparență pe care o are orice instituție publică. Conform legii, accesul la informațiile de interes public nu este un privilegiu, ci un drept fundamental al cetățenilor. (...) Acțiunea în instanță inițiată de FACIAS este un semnal de alarmă pentru toate autoritățile: transparența nu este o opțiune, ci o datorie. Orice încercare de a ascunde informații de interes public subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului și trebuie să fie sancționată cu fermitate. Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior a fost înființată la începutul anului 2023, în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului, prin H.G. nr. 153/2023 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior. În nota de fundamentare a actului normativ de înființare a Agenției nu se explică necesitatea existenței acesteia, mai ales în forma propusă, care înseamnă practic ruperea unei părți a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. La data înființării, FACIAS a solicitat prim-ministrului să explice de ce era necesară o agenție nouă”, mai spune FACIAS.

×