Astfel, cei care au folosit aerul condiționat în luna iulie au primit facturi aproape duble față de perioada în care nu era caniculă, transmite observatornews.ro
Dacă în luna iunie 2024, la o garsonieră o factură la electricitate a fost de 160 de lei, în luna iulie aceasta a crescut până la 234 de lei, un cost cu aproape 50% mai mare, scrie sursa citată.
Cei mai afectaţi sunt clienţii care aveau până acum un consum de până în 100 de kWh. Aceştia plăteau 68 de bani pe kWh. Odată cu folosirea aerului condiţionat, pot ajunge la un preţ dublu. Un aparat de aer condiţionat consumă, în medie, 1,5 kW pe oră. Dacă funcţionează 7 ore pe zi, asta înseamnă un consum lunar suplimentar de 315 kWh. Există însă şi o veste bună.
"Furnizorii mari de energie electrică facturează sub preţul maxim prevăzut de lege. 1,3 lei pe kWh. În cele mai multe cazuri, vedem că pentru luna iulie facturile au un preţ unitar pe kWh mai mic chiar şi cu 15-18% faţă de preţul maxim plafonat", spune Adi Vintilă, expert în energie.
Adică, în loc de 1,3 lei pe kWh, facturează la 1 leu pe kWh. Specialiştii spun că, fără plafonare, preţurile ar fi crescut şi mai mult. Plafonarea dispare la final de martie 2025.
"Va fi o aterizare bruscă, abruptă şi cu picioarele în realitate. Realitatea din piaţă. Piaţă înseamnă preţuri volatile, înseamnă că nu va fi acelaşi preţ veşnic", spune Eugenia Guşilov, expert energie.
Aşa că, până atunci, ar trebui să învăţăm să facem economie.
"Să eliminăm cât mai mult consumul inutil. Acel consum de care nu avem nevoie, precum becuri lăsate pornite în încăperi în care nu locuim, televizoare pornite atunci când nu ne uităm la ele", mai spune Adi Vintilă, expert în energie.
Aparatele pe care le lăsăm inutil în priză consumă anual în jur de 160 de kWh, ceea ce înseamnă peste 200 de lei plătiţi în plus.