x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Falcă, amendat

Falcă, amendat

de Andrei Ando    |    18 Dec 2007   •   00:00
Falcă, amendat
Sursa foto: Dragos Stoica/

Garda de Mediu s-a sesizat, ca urmare a reportajului amplu din Jurnalul Naţional, şi a amendat Primăria municipiului Arad, condusă de democratul Gheorghe Falcă, cu 20.000 RON pentru că a dat autorizaţie de defrişare a peste 2.000 de metri pătraţi din Parcul Pădurice.

Garda de Mediu s-a sesizat, ca urmare a reportajului amplu din Jurnalul Naţional, şi a amendat Primăria municipiului Arad, condusă de democratul Gheorghe Falcă, cu 20.000 RON pentru că a dat autorizaţie de defrişare a peste 2.000 de metri pătraţi din Parcul Pădurice.

Cu o săptămănă in urmă, 34 de arbori au fost tăiaţi peste noapte, pentru construirea atelierelor şi birourilor Uniunii Artiştilor Plastici, masacru sesizat instantaneu de ziarul nostru. Ca urmare a verificărilor, s-a stabilit că Uniunea Artiştilor Plastici a primit in concesiune in anul 2005 o suprafaţă de 749 de metri pătraţi in parc pentru construirea birourilor şi atelierelor sale, demolate de primărie. Tot atunci a obţinut şi un PUD pentru clădirile care urmau să fie construite.

In anul 2007, deşi lucrările nu incepuseră, această suprafaţă a fost dublată printr-un act adiţional, iar in vară i s-au mai adăugat, din pix, peste 600 de metri pătraţi, chipurile pentru organizare de şantier.

Tăierea a produs un val de revoltă in Arad. Societatea civilă a reacţionat vehement, mai ales că, anterior, 211 pomi ornamentali au fost scoşi din rădăcini pe bulevardul central, ca să fie inlocuiţi cu puieţi. După cercetările derulate, Garda de Mediu a aplicat pentru defrişarea de la Pădurice o amendă de 20.000 RON Primăriei municipiului Arad, condusă de democratul Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu.

ANCHETA. "Pentru că, in anul 2007, terenul nu s-a concesionat tot ca spaţiu verde, ci cu destinaţie de organizare şantier şi altfel de lucrări, am aplicat acea amendă pentru scăderea suprafeţei de spaţii verzi şi pentru concesionare in alte scopuri decăt spaţiul verde. In afară de asta, ca măsuri in nota noastră de constatare am impus ca pe diferenţa de teren de la 2.020 pănă la 749 de metri pătraţi să fie replantaţi copaci - in număr de minimum căţi au fost inainte de tăiere, de preferinţă aceleaşi specii - şi menţinerea respectivului teren ca spaţiu verde şi in viitor. Pentru reimpădurire s-a dat termen 30 ianuarie. Impotriva firmei care a tăiat de fapt şi practic arborii, poliţia derulează o anchetă pentru a constata cine a dispus tăierea. Baza de cercetare este Codul Silvic, conform căruia, dacă valoarea bazei lemnoase tăiate depăşeşte de cinci ori preţul unui singur metru cub de masă lemnoasă se intocmeşte dosar penal", ne-a declarat Attila Szekely, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Arad.

In Pădurice se vor construi totuşi şi birouri, ateliere ale artiştilor plastici, conform acelui PUD aprobat de Consiliul Local Arad in anul 2005, pe suprafaţa de 749 de metri pătraţi.

×
Subiecte în articol: observator