x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Familia unui copil acuză un medic din Petroşani că l-a operat greşit la mâna stângă, şi nu la dreapta

Familia unui copil acuză un medic din Petroşani că l-a operat greşit la mâna stângă, şi nu la dreapta

de Mediafax    |    16 Mai 2012   •   14:52
Familia unui copil acuză un medic din Petroşani că l-a operat greşit la mâna stângă, şi nu la dreapta

Familia unui copil de patru ani acuza un medic de la Spitalul de Urgenta din Petrosani ca l-a operat, azi, pe baiat la mana stanga, si nu la cea dreapta, unde acesta avea o afectiune, dar si ca ar fi facut o interventie chirurgicala pentru fimoza, pentru care parintii nu si-au dat acordul.

Cel acuzat de malpraxis este medicul chirurg Sorin Bratila, de la Spitalul de Urgenta din Petrosani, specializat in chirurgie plastica, care l-ar fi operat pe copil pentru o ruptura de ligament la degetul mare al mainii stangi, cand afectiunea baiatului era la degetul mare al mainii drepte.

Sotii Danciu spun ca baiatul, Alexandru, a avut degetul mare de la mana dreapta in gips, iar documentele de la ortopedie si radiografia confirma acest lucru, dar ca azi, in sala de operatie, micutul a suferit o interventie chirurgicala la mana stanga.

"A cazut si s-a lovit. Nu l-a durut, dar am observat ca nu poate indrepta degetul mare de la mana dreapta. Am venit cu el la ortopedie, i-au pus degetul mare de la mana dreapta in gips, dar nu si-a revenit. Au spus ca trebuie intervenit chirurgical. Am venit la domnul doctor (Sorin Bratila - n.r.) care l-a vazut si a intrebat care mana. I-am spus ca dreapta, iar el a spus ca trebuie operat. Acum, la operatie, l-a operat la mana stanga. Se vede si pe radiografie. Am venit cu bilet de trimitere de la medicul de familie, am fost la ortopedie in evidenta ca a avut mana dreapta. Este film, se si vede", a declarat mama baiatului.

Si bunica lui Alexandru spune ca nu este normal ceea ce a facut cadrul medical si solicita ca acesta sa raspunda pentru fapta sa, pentru ca astfel de lcururi sa nu li se intample si altor copii.

"Sa fie bagat in consiliul medicilor pentru fapta pe care a facut-o, sa nu mai pateasca si alti copii la fel. Nu operezi aiurea, ca vezi tu ceva la mana stanga", a declarat bunica.

Mai mult, rudele copilului afirma ca, in timpul operatiei, medicul a intervenit chirurgical si pentru un inceput de fimoza, fara sa le ceara acceptul sau sa ii consulte.

"L-a operat si de fimoza, ca daca tot era sub anestezie... Acum, dupa operatie, am aflat", a spus mama copilului.

Conducerea Spitalul de Urgenta din Petrosani a aflat de acuzatiile parintilor, dar spune ca numai Colegiul Medicilor poate stabili daca a fost vorba sau nu de o culpa medicala.

"Cunosc acuzatiile parintilor, cunosc faptul ca pacientul este operat la mana stanga si familia spune ca trebuia operat la mana dreapta si, din pacate, nu am nicio reclamatie scrisa in baza careia sa declansez o ancheta. Pot, pe baza sesizarii pe care au facut-o parintii, dar fara a spune "vrem ceva", pot sa declansez o ancheta interna care sa lamureasca mai mult sau mai putin lucrurile. Nu eu sunt cel indreptatit sa iau o decizie, eu pot sa iau in considerare niste afirmatii la ora actuala. Malpraxisul este decis de Colegiul Medicilor si ei decid si sanctiunea", a declarat Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgenta Petrosani.

El a spus ca parintii l-au intrebat ce sa faca in privinta mainii drepte a copilului.

"Le-am spus ca din punctul meu de vedere, medical, trebuie rezolvata si chestia respectiva. Acum ca a avut o problema sau nu la mana stanga nu am de unde sa stiu, nu am consultat pacientul inainte, ca si chirurg, sa pot sa spun daca e sau nu o problema. Stiu din ce mi s-a relatat ca mana dreapta trebuie operata. Le-am spus ca, daca mai au incredere, ceea ce ma indoiesc, sa discute cu domnul doctor daca il opereaza, daca nu, e decizia lor cum, unde si cand merg", a spus Vasilescu.

Managerul spitalului nu a fost informat despre faptul ca medicul Sorin Bratila ar fi intervenit chirurgical si pentru un inceput de fimoza, afirmand ca pentru orice interventie este nevoie de acceptul pacientului sau al apartinatorilor.

"Teoretic, trebuie acordul persoanei, daca este majora, sau al tutorelui, daca este minora", a precizat managerul SUP.

Parintii copilului sustin ca nu mai au incredere in cadrele medicale de la Spitalul de Urgenta Petrosani si ca, pentru interventia chirurgicala pe care el trebuie sa o suporte la mana dreapta, se vor adresa unei alte unitati medicale.

Parintii sunt hotarati sa dea spitalul in judecata pentru a li se face dreptate, dar si sa faca plangere la Colegiul Medicilor.

×