Au trecut doi ani de cand Fantana Miorita, amplasata la intrarea
in Capitala, in apropierea Garii Baneasa, a fost transformata intr-un santier. Mai mult parasit, pentru ca rar s-au vazut oameni care sa lucreze la monumentul istoric.
Explicatiile au fost multe
si vina a fost pasata dintr-o parte in alta. Teoretic, lucrarea ar trebui terminata intr-o luna.
|
|
NEPASARE. Asa arata Fantana Miorita, in conditiile in care lucrarile de restaurare au inceput in mai 2003
|
PROBLEME. Initial de administrarea Fantanii Miorita s-a ocupat Administratia Strazilor din cadrul Municipalitatii insa s-a dovedit a fi o palarie prea mare pentru conducerea institutiei. "Dupa ce s-a facut licitatie pentru atribuirea lucrarii in mai 2003 a urmat dezastrul. Nu a existat un proiect al fantanii, lucru care a ingreunat munca specialistilor. Mozaicul care mai exista a fost desprins si refacut de Marian Dabuleanu. Ceea ce am gasit sub tencuiala a fost incredibil. A trebuit sa refacem peretele pe care urma sa fie aplicat mozaicul, iar acest lucru nu era luat in calcul", a spus Florin Necula, Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic.
Ghinioanele au continuat pentru ca pe vremea ceausista se mai facusera unele interventii de mantuiala la fantana de care nu se stia. Au fost turnate patru straturi de beton aiurea in bazinul fantanii care au fost sparte ulterior. In plus, tevile erau ruginite. Echipa care s-a ocupat de aceasta lucrare de restaurare a fantanii nu a luat in calcul de la bun inceput gradul de uzura al monumentului cu toate ca Fantana Miorita a fost contruita in 1936, ajungand in final o ruina.
CERTURI. Discutiile contradictorii intre Admi-nistratia Strazilor - proiectant (Alexandra Chiliman, sotia primarului Sectorului 1) - firma care a castigat licitatia pentru restaurare (SC Conteam SRL) si restaurator (Marian Dabuleanu) au ingreunat si mai mult lucrarile. Intr-un final, Administratia Strazilor a fost depasita de situatie, iar lucrarea privind restaurarea fantanii a fost repartizata in octombrie 2004 la Administratia Lacurilor si Parcurilor. Trecuse insa aproape un an si jumatate de cand fantana fusese transformata in santier. Din octombrie anul trecut si pana acum nu s-a facut altceva decat sa se predea lucrarea de la o directie la alta. Pentru ca era vorba de alt buget, s-a facut o licitatie si s-a pus negru pe hartie data de finalizate a lucrarii. Firma care a castigat si de data asta licitatia a fost SC Conteam SRL, pe motiv ca o alta societate ar ingreuna si mai mult lucrurile. "Daca nu termina lucrarea in 30 de zile, vor plati penalitati foarte mari. Acest lucru a fost specificat si in contract. Din cate am inteles, Administratia Strazilor a platit, atunci cand se ocupa de lucrare, cam 300 de milioane de lei, iar costurile finale se ridica pa 4-5 miliarde de lei", ne-a spus Virgil Carstea, directorul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement. Si primarul Razvan Murgeanu a promis ca lucrarea va fi terminata in cateva saptamani.
"Partea tehnica este rezolvata, mai este putin de lucrat la cea artistica. Mozaicul este gata, trebuie lipit pe fantana. Am incercat sa-l facem identic cu cel facut in 1936. Au fosta facute foarte multe interventii tembele care au stricat aspectul fantanii", a spus Murgeanu.
Cei implicati in aceasta lucrare de restaurare au dat vina pe Administratia Strazilor, care a gestionat foarte prost problema.
"Administratia Strazilor este priceputa la turnat asfalt, nu la restaurari. N-au avut cunostinte sa aplice un astfel de proiect. Eu am predat proiectul la timp", a spus Alexandra Chiliman.
BALADA MIORITA, IMAGINI
|
Fantana a fost construita aproape in totalitate din granit de Dobrogea, proiectata de faimosul arhitect Octav Doicescu si inaugurata in 1936 in cadrul manifestarilor "Luna Bucurestilor". Pe partile laterale este impodobita cu doua mozaicuri realizate de artista Milita Petrascu, alb-negru, infatisand scene din balada dupa care a fost botezata. Potrivit specialistilor, intre Fantana, Gara Baneasa si Vila Minovici, care se afla intr-un stadiu si mai avansat de degradare, exista o armonie deosebita.
|
Citește pe Antena3.ro