x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fără blocuri-turn în Capitală

Fără blocuri-turn în Capitală

de Monica Andrei Capatos    |    23 Mar 2009   •   00:00

Primari din toată ţara, arhitecţi, societatea civilă, toată lumea se adună astăzi la Camera Deputaţilor pentru a discuta două acte normative foarte importante pentru dezvoltarea urbanistică.



Ordonanţa 27/2008, care inter­zice construirea de zgârie-nori, şi Ordonanţa 114/2007, care prote­jea­­ză spaţiile verzi, interzicând schimbarea destinaţiei terenurilor indi­fe­rent de tipul de proprietate. Nu este pentru prima oară când au­to­ri­tăţile se întâlnesc pe această te­mă, numai că întotdeauna fie­ca­re participant a vorbit pe limba lui, în funcţie de partidul din care face par­te.

Cei de la PD-L, domnul primar Gheorghe Falcă fiind un reprezentant de seamă, s-au declarat îm­po­tri­va celor două legi, normal, ar spune unii, având în ve­­dere că mai sunt câteva parcuri, spaţii verzi ochite de băieţii deştepţi. Reprezentanţii PNL, cum ar fi pri­ma­rul Sectorului 1, Andrei Chiliman, din contră, au sprijinit cât au putut salvarea zonelor verzi. Cel puţin decla­rativ, prin vocea lui Mircea Geoană, PSD ar vota în Parlament cele două acte normative, numai că de la cuvinte spuse şi până la fapte concrete e cale lungă.

Ordonanţa 27/2008, care modifică Legea urbanismului 350/2008, reduce considerabil posibilitatea consiliilor locale de a modifica Planul Urbanistic General prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) sau Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD), astfel blocurile-turn fiind mai greu de construit. Mai mult, instituţiile abilitate ale statului vor fi obligate să organizeze dezbateri publice, astfel încât oamenii să ştie ce construcţii au fost avizate şi mai ales să îşi spună punctul de vedere.

Pe acest subiect, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu , i-a scris preşedintei Comi­siei Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu, ex­pli­cân­du-i importanţa Ordonanţei 27/2008 cel puţin pentru Bucu­reşti. "Prevederile Ordonanţei Gu­vernului nr. 27/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului reuşesc să limiteze din arbitrarul şi din abuzurile care se produc în domeniul activităţii de construire din Bucureşti. Consider că limitările derogatorii în privinţa utilizării terenului, a ma­jorării, de maximum 20% în cazu­rile ordinare, introducerea unui aviz de oportunitate pentru solicitările de derogări majore cât şi admi­te­rea unor coeficienţi de utilizare a terenului mai mari de patru numai în baza unui Plan Urbanistic Gene­ral şi în cazul proiectelor iniţiate de auto­ri­tăţile pu­blice locale şi centrale singure sunt măsuri care în­tă­resc rolul autorităţii publice", a spus edilul Capitalei.

LEGEA "VERDE"

La comisia de la Camera Deputaţilor se va discuta mâine şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2007, care completează şi modifică Legea Mediului (OUG 195/2005) prin interzicerea schimbării destinaţiei spaţiilor verzi, indiferent de tipul de proprietate. Actul normativ trebuie adoptat în formula aceasta pentru a salva parcurile şi zonele verzi, atât din ţară, cât şi din Bucureşti. Trebuie precizat că singurii care s-au declarat împotrivă au fost parlamentarii PD-L, mai ales că actul normativ a fost modificat în perioada în care ministrul Mediului era Sulfina Barbu.

×
Subiecte în articol: observator