x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fara ministru, fara profesori

Fara ministru, fara profesori

de Eugenia Mihalcea    |    03 Noi 2005   •   00:00
Fara ministru, fara profesori

Profesorii si studentii intra in greva generala incepand de luni. Toate scolile si universitatile vor intra in vacanta, pana cand Educatia va primi 6% din PIB. Premierul Tariceanu a precizat ca nu isi pot permite majorari mai mari in acest an.

Scoala se inchide de luni pe termen nelimitat pana cand se va aproba 6% din PIB pentru Educatie. Asta in conditiile in care ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a demisionat in urma cu doua saptamani din cauza bugetului prea mic alocat Educatiei pentru anul 2006. Liderii celor patru federatii sindicale din invatamant si reprezentantii studentilor au declarat ieri ca nu cer bani pentru salarii, ci pentru dotarea scolilor pentru a putea deveni competitive cu cele din Uniunea Europeana.

Profesorii opresc lucrul, saptamana viitoare, o data cu reluarea cursurilor dupa o saptamana de vacanta. Profesorii considera ca bugetul Educatiei va fi in continuare prea mic, sub 4% din PIB, desi liderii Aliantei PNL-PD au anuntat ca acesta va creste la 4,3%, urmand a fi suplimentat cu 1.800 miliarde de lei.

DEMISIA. Cadrele didactice sunt deranjate de faptul ca, pentru prima data dupa 1990, bugetul alocat Educatiei, respectiv 3,73% din PIB - fara a include si cercetarea - , este mai mic decat cel din anul precedent. De asemenea, pentru prima data, salariile profesorilor preuniversitari sunt trecute la "alte cheltuieli", existand riscul ca aceste fonduri sa nu poata acoperi salariile pana la sfarsitul anului 2006. "Il rugam pe Tariceanu sa-si dea demisia, pentru ca nu si-a indeplinit fisa postului", a declarat Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale. Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a declarat ca, avand un buget de 3,73%, este imposibil sa faci reforma si sa pregatesti forta de munca concurentiala pentru integrarea in Uniunea Europeana. "O sa transformam generatiile viitoare in capsunari si bone pentru UE", a afirmat Cornea.

INCEPUTUL. Protestele cadrelor didactice au inceput in prima zi de scoala, cand mai mult de 800 de sindicalisti din invatamant din Bucuresti si din tara au cerut salarii mai mari si un dialog social real in cadrul unui protest. Cele patru federatii din invatamant solicita alocarea a 6% din PIB pentru invatamant in 2006, precum si o rectificare de buget pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005 de 850 miliarde de lei vechi.

Profesorii mai cer salarii duble de la 1 ianuarie 2007, mentinerea titularizarii in invatamant, acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces la Internet.

FERM
"In acest moment, bugetul pentru invatamant, aflat in dezbaterea Parlamentului, are o crestere importanta fata de anul trecut si este ceea ce bugetul isi poate permite in acest moment"
Calin Popescu Tariceanu

PREMIERUL E MULTUMIT
Invatamantul romanesc trebuie restructurat si modernizat, astfel incat fondurile alocate acestui domeniu sa fie cheltuite pentru procesul educativ propriu-zis, de care sa beneficieze elevii si studentii, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu.

"In acest moment, bugetul pentru invatamant, aflat in dezbaterea Parlamentului, are o crestere importanta fata de anul trecut si este ceea ce bugetul isi poate permite in acest moment. Trebuie sa privim cu seriozitate, astfel incat fondurile alocate pentru invatamant sa fie consumate pe procesul educativ propriu-zis, de care sa beneficieze elevii si studentii", a adaugat Tariceanu.
×
Subiecte în articol: observator invăţămănt